Hlavní obsah

BP se chystá poškozený vrt zabetonovat

Novinky, rei
New Orleans

Ropná společnost British Petroleum se chystá definitivně zapečetit poškozený vrt v Mexickém zálivu. Mohla by tak učinit ještě před víkendem. Závisí to ale na počasí, uvedl ve středu zmocněnec americké vlády pro dohled nad ropnou havárií Thad Allen.

Foto: BP/Handout, Reuters

Kryt na vrtu v Mexickém zálivu

Článek

Firma rovněž ještě musí na místo dopravit klíčový kryt, aby se mohla operace "Static Kill" uskutečnit. Experti by během ní měli do vrtu napumpovat bláto a poté by ropa měla zůstávat v ložisku.

Odborníci se domnívají, že plán má velké šance na úspěch, neboť tlak ve vrtu je nižší, než se předpokládalo, jak prokázaly poslední testy. V případě selhání je alternativní variantou, jak zastavit unikání ropy, náhradní vrt, který má tomu původnímu odlehčit. BP v okolí hloubí dva vrty, první by mohl být hotov do dvou týdnů.

Mezitím ropná společnost oznámila, že na záchranné práce už vynaložila čtyři miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun) včetně 226 miliónů USD (zhruba 4,5 miliardy korun) na 75 433 nárokovaných odškodnění.

Reklama

Související články

Na vrt v Mexickém zálivu nasadili nový kryt

Na poškozený podmořský vrt v Mexickém zálivu se podařilo nasadit nový, 68 tun vážící kryt, který má zdokonalit odsávání ropy z vadného ventilu. Společnost BP...

Do Mexického zálivu přestala unikat ropa

Britský ropný koncern BP oznámil, že se mu podařilo zamezit úniku ropy do Mexického zálivu, přinejmenším načas. Stalo se tak po nasazení nového zvonu, který má...

Výběr článků

Načítám