Hlavní obsah

MMF škrtnul dluh Haiti a schválil mu novou půjčku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil zrušení haitského dluhu ve výši 268 miliónů dolarů (asi 5,3 miliardy korun). Zároveň se rozhodl tomuto zbídačenému karibskému státu poskytnout novou půjčku ve výši 60 miliónů dolarů (zhruba 1,2 miliardy korun). Uvedla to ve čtvrtek stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Haiti jsou na každém kroku stále patrné škody po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Krok má pomoci rychlé rekonstrukci země po ničivém zemětřesení před půl rokem. Na 230 000 lidí při něm či v jeho důsledku zemřelo a přes milión dalších se ocitlo bez domova.

Mezinárodní společenství se v březnu zavázalo pomoci Haiti 9,9 miliardy dolarů (téměř 200 000 miliardami korun), přísun peněz ale vázne. Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn ve středu apeloval na dárce, aby je rychle uvolnili.

Nová půjčka MMF pro příští tři roky má pomoci navýšit haitské zahraniční rezervy a umožnit centrální bance stabilizovat měnu. Do konce příštího roku bude půjčka bezúročná, potom bude úrok nízký.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám