Hlavní obsah

Průsaky v okolí prý nemají s ropným vrtem souvislost

Washington

Úniky ropy z mořského dna při poškozeném vrtu v Mexickém zálivu nemusejí s vrtem souviset. V pondělí to uvedl zmocněnec vlády USA pro dohled nad ropnou havárií s tím, že kryt nad poškozeným vrtem smí zůstat uzavřen dalších 24 hodin, během nichž budou pokračovat testy.

Foto: Reuters

Ventil na poškozeném vrtu v Mexickém zálivu

Článek

V pondělí bylo oznámeno, že asi tři kilometry od poškozeného vrtu, z něhož od konce dubna vytékala téměř tři měsíce ropa, prosakuje na třech místech plyn a ropa. Průsaky byly zjištěny během tlakových zkoušek, které mají přinést jistotu, že k žádným průsakům nedojde, jinak bude kryt odstraněn a ropa začne znovu vytékat do moře.

Vládní dohlížitel nad havárií admirál Thad Allen však v pondělí uvedl, že průsaky zřejmě nemají s testem nic společného.

Vláda se obává, že rostoucí tlak ve vrtu způsobený jeho utěsněním by mohl způsobit další škody. Dosavadní měření totiž ukazují, že tlak se po utěsnění sice zvýšil, ale nikoli na očekávané hodnoty, což může naznačovat, že ropa někde uniká. Pokud by si ropa a zemní plyn prorazily cestu podložím, unikaly by do moře zcela nekontrolovatelně.

BP nižší tlak v krytu vysvětluje tím, že z podmořského ropného ložiska už vytekla část suroviny.

Reklama

Související články

Na vrt v Mexickém zálivu nasadili nový kryt

Na poškozený podmořský vrt v Mexickém zálivu se podařilo nasadit nový, 68 tun vážící kryt, který má zdokonalit odsávání ropy z vadného ventilu. Společnost BP...

Výběr článků

Načítám