Hlavní obsah

Do Mexického zálivu přestala unikat ropa

Novinky, rei
Aktualizováno

Britský ropný koncern BP oznámil, že se mu podařilo zamezit úniku ropy do Mexického zálivu, přinejmenším načas. Stalo se tak po nasazení nového zvonu, který má jímat veškerou unikající surovinu z poškozeného vrtu.

Článek

Je to vůbec poprvé od exploze na ropné plošině Deepwater Horizon u břehů Louisiany z 20. dubna, kdy do moře neuniká žádná ropa. Vrt byl utěsněn novými ventily po výměně zvonu na jímání ropy. Ten nový má dvojnásobnou kapacitu a měl by stačit k zachycování veškeré unikající suroviny. BP v současnosti zkouší těsnost soustavy a testy mohou trvat ještě 48 hodin.

Ve středu byl odhalen únik u netěsnícího škrtícího ventilu, tuto závadu se ale v průběhu čtvrtka podařilo odstranit. „Je to velmi dobré nevidět do Mexického zálivu unikat žádnou ropu,“ uvedl představitel BP Kent Wells.

Firma zdůraznila, že i když v příštích 48 hodinách nebude nic unikat, neznamená to, že únik ropy a plynu byl zastaven definitivně. Jestliže bude tlak v soustavě malý, mohlo by to například naznačovat, že ropa uniká ve větší hloubce.

Do Mexického zálivu od konce dubna unikly milióny litrů ropy, která znečistila jižní americké pobřeží a ohrožuje i pobřeží východní. Je to nejhorší ekologická katastrofa v dějinách USA. BP už na odstranění škod vynaložila přes 3,5 miliardy dolarů (více než 70 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám