Hlavní obsah

V Argentině budou moci homosexuálové uzavírat sňatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

První latinskoamerickou zemí, kde budou moci páry stejného pohlaví uzavírat sňatky, se ve čtvrtek stala Argentina. Po čtrnáctihodinové tvrdé debatě tam senát schválil 33 hlasy proti 27 zákon, který to umožňuje. Už dříve jej přes protesty církve schválila poslanecká sněmovna.

Článek

"Je to historický den," prohlásil senátor za vládnoucí peronistickou stranu Miguel Pichetto a dodal: "Je to poprvé, co byl přijat zákon ve prospěch menšiny."

"Argentinská společnost se změnila, jsou tu nové modely rodiny," prohlásil představitel opoziční radikální skupiny v Senátu Gerardo Morales. Tento nový zákon je začátkem "garance práv menšin".

Očekává se, že prezidentka Cristina Fernándezová zákon podepíše hned po návratu z oficiální návštěvy v Číně.

Ze všech latinskoamerických zemí jsou Argentinci k homosexuálům nejtolerantnější. Už dříve mohli uzavírat homosexuálové v tolerantním Buenos Aires a v některých provinciích registrovaná partnerství, ale některé uzavřené sňatky osob téhož pohlaví v Argentině nejvyšší soud anuloval.

Velký odpor dávala najevo katolické církev, k níž se oficiálně hlásí 80 až 90 procent populace.

Změna zákona

Zákon upravuje v občanském zákoníku formulaci "muž a žena" a nahradil jej výrazem "smluvní strany". Tyto manželské páry také budou moci adoptovat děti a využívat stejných práv jako heterosexuální páry, tedy sociální zabezpečení, sociální příspěvky a volné dny související s rodinným životem, například mateřskou dovolenou. Adopce však čelí většímu odporu ze strany veřejnosti než sňatky osob téhož pohlaví.

Manželství osob stejného pohlaví je uzákoněno v Nizozemsku, Belgii, Španělsku, Kanadě, Jihoafrické republice, Norsku, Švédsku, Portugalsku a na Islandu. V dalších zemích je toto manželství povoleno jen v některých oblastech, příkladem jsou Spojené státy či Mexiko. V Česku platí registrované partnerství. To mohou homosexuální páry uzavírat i v Uruguayi a některých brazilských státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám