Hlavní obsah

Bývalému americkému viceprezidentovi voperovali srdeční pumpu

Washington

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney podstoupil operaci srdce, při které mu lékaři implantovali srdeční pumpu. Cheney se nyní po operaci zotavuje, uvedla ve čtvrtek agentura AP. Bývalý politik trpěl srdečními problémy i v minulosti.

Článek

"Operace proběhla velmi dobře a nyní se zotavuji," sdělil Cheney v tiskovém prohlášení. Od implantátu očekává, že podpoří práci jeho srdce a umožní mu znovu žít aktivní život.

Pumpa, kterou lékaři bývalému viceprezidentovi implantovali, se obvykle připojuje na vnější stranu srdečního svalu. Zařízení zesiluje činnost levé srdeční komory, která rozvádí krev do celého těla.

Zařízení se obvykle využívá pouze krátkodobě a má prodloužit pacientův život, zatímco čeká na dárce pro transplantaci srdce. Někdy je ale určeno k trvalé podpoře srdeční činnosti. Podle lékařů oslovených agenturou AP lidé, kteří dostávají srdeční pumpu nastálo, žijí po operaci dva roky.

Bývalý viceprezident, kterému je 69 let, prodělal první infarkt v 37 letech. Celkem jich za svůj život utrpěl pět, poslední letos v únoru. Lékaři mu v minulosti voperovali bypass a defibrilátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám