Hlavní obsah

Sedm propuštěných kubánských disidentů je v Madridu

Madrid
Aktualizováno

První šestičlenná skupina propuštěných kubánských disidentů v úterý po poledni přistála ve španělském Madridu. Doprovázelo je na padesát rodinných příslušníků. Sedmý disident přiletěl odpoledne. Všech sedm v Madridu ve společném komuniké označilo své propuštění za začátek nové etapy pro budoucnost Kuby.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro souhlasil s propuštěním.

Článek

Propuštěni byli na základě závěrů jednání z minulého týdne, které vedlo Španělsko a katolická církev s kubánskými politickými vůdci. Celkem by v následujících čtyřech měsících mělo být propuštěno 52 politických vězňů zadržovaných od roku 2003.

Propuštění ohlásila kubánská katolická církev po schůzce kubánského vůdce Raúla Castra s havanským kardinálem Jaimem Ortegou a s ministry zahraničí Španělska a Kuby Miguelem Ángelem Moratinosem a Brunem Rodríguezem.

Rozsáhlé propouštění

Jde o nejrozsáhlejší propuštění vězňů od chvíle, kdy Raúl Castro před čtyřmi lety převzal od svého bratra Fidela vedení karibského ostrova. Fidel Castro propustil stovku politických vězňů krátce po historické návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 1998.

I po nynějším propouštění zůstane na Kubě internována ještě přinejmenším stovka, ale možná až 150 politických vězňů.

Tvrdé tresty

Všichni, jichž se plánované propuštění týká, patří mezi opoziční aktivisty, kteří byli uvězněni při velkém zátahu proti opozici na jaře 2003. Někteří z nich byli tehdy odsouzeni na dlouhou dobu za mříže, na celých 28 let. Jeden z disidentů, který je v první skupině, 24letý José Luis García Paneque, ze sedmi let strávených ve vězení prožil dokonce 17 měsíců na samotce.

Jiný z propuštěných, Omar Ruiz, agentuře AP řekl, že propuštěná skupina vězňů byla v pondělí místního času přivezena na havanské letiště, kde se v čekárně sešli se svými rodinami. Pak byli všichni usazeni do letadla běžné komerční linky směřující do Madridu

Asi dvacet z vězňů, kteří se mají dostat na svobodu, chtělo získat exil ve Španělsku. Během pobytu ve Španělsku si disidenti hodlají rozmyslet, jestli požádají o azyl v jiné zemi. Španělsko už uvedlo, že nemá žádný problém s tím, když budou chtít disidenti odejít do další země.

K propuštění zřejmě přispěla i smrt jednoho z odsouzených. Oralando Zapata Tamayo zemřel po dvouměsíční hladovce v havanské nemocnici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám