Hlavní obsah

USA vydaly nové moratorium na těžbu ropy v hlubokém moři

Washington

Americká vláda zformulovala nové podmínky šestiměsíčního moratoria na hlubokomořskou těžbu ropy, které by měly zajistit větší bezpečnost pro odvětví a zároveň zachovat tisíce pracovních míst. Podle nových podmínek moratoria by se zastavila práce na hloubení vrtů, ale těžba by pokračovala v hlubokých i mělkých vodách, pokud budou dodržena pravidla bezpečnosti a ochrany životního prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

První zákaz hlubokomořské těžby ropy vydala americká vláda koncem května. O měsíc později ale opatření zrušil soud, u kterého moratorium napadlo několik firem, jež poskytují servisní služby těžebním plošinám. Rozhodnutí prvoinstančního soudu potvrdil minulý týden i odvolací soud. [celá zpráva]

Bílý dům je podle mluvčího Roberta Gibbse přesvědčen, že nové podmínky moratoria tentokrát před soudem obstojí. Bez ohledu na to se ale experti shodují v názoru, že řada firem už práci na ropném průzkumu v oblasti Mexického zálivu omezila nebo zastavila.

Omezením vrtných prací reagují americké úřady na ekologickou havárii, kterou způsobil rozsáhlý únik z vrtu v Mexickém zálivu v hloubce 1500 metrů. Ropa z vrtu vytéká už téměř tři měsíce. Ropný koncern BP na vrt nasadil nový kryt vážící 68 tun, který je schopen jímat dvojnásobné množství uniklé suroviny. Firma v okolí hloubí dva odlehčovací vrty. První má být hotov koncem měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám