Hlavní obsah

Obamova popularita je rekordně nízko, Palinová se chystá do Bílého domu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Obliba prezidenta Baracka Obamy u americké veřejnosti je rekordně nízká. Podle průzkumu deníku Washington Post a stanice ABC News téměř šest lidí z deseti tvrdí, že jeho rozhodnutí nejsou pro zemi dobrá. Jasná většina nesouhlasí s tím, jak nakládá s ekonomikou. Mezitím americká média informovala, že si na prezidentský úřad znovu dělá zálusk bývalá guvernérka Aljašky Sarah Palinová. Za tři měsíce nashromáždila sponzorské příspěvky ve výši miliónu dolarů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Washington Post poznamenal, že důvěra v prezidenta je stále vyšší než v Kongres, nicméně rozdíl je menší. Nedůvěru vůči demokratickým zákonodárcům vyjadřuje téměř sedm Američanů z deseti, republikánští kongresmani jsou na tom v jejich očích podobně.

Celkem více než třetina dotázaných - 36 procent - uvedla, že nemají žádnou anebo jen velmi malou důvěru v prezidenta a zástupce Kongresu. Asi dvě třetiny lidí jsou nespokojeny s prací federální vlády.

S působením prezidenta je spokojeno pouhých 43 procent dotázaných, zatímco 54 procent nikoliv. Negativně ho hodnotí dokonce třetina voličů jeho demokratické strany. Výrazná většina lidí je nespokojena s tím, jak nakládá Obama s ekonomikou. Američané jsou ale zcela rozděleni v názoru, jak ekonomiku ozdravit.

V USA zbývají pouhé čtyři měsíce do voleb do Sněmovny reprezentantů. Pouze 26 procent lidí uvedlo, že jsou ochotni podpořit svého dosavadního zástupce v ní, 62 procent je připraveno zvolit někoho nového. Jen těsná většina by preferovala republikány před demokraty.

Palinová se chystá do Bílého domu

Mezitím americká média oživila debatu o aspiracích bývalé guvernérky Aljašky Sarah Palinové na prezidentský úřad. Palinová neuspěla v posledních prezidentských volbách jako viceprezidentka republikánského kandidáta Johna McCaina.

Kdyby získala kandidaturu v roce 2012 a prezidentské volby by vyhrála, stala by se první prezidentkou USA v dějinách země. Agentury uvedly, že Palinová, která během poslední kampaně proslula neuváženými výroky a dostala se do sporu s McCainovým týmem, za poslední tři měsíce získala od sponzorů milión dolarů (přes 20 miliónů korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám