Hlavní obsah

Jak se tedy doopravdy jmenuješ? Zeptala se žena svého manžela-špióna

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět z obviněných se usmívalo, desátá seděla v slzách. Tak vylíčili američtí reportéři atmosféru čtvrtečního slyšení se skupinou ruských agentů před soudem na newyorském Manhattanu, nejsenzačnějšího za celá desetiletí v USA.

Foto: Reuters

Obrázek soudního kreslíře: agenti Ruska u soudu v USA

Článek

Novináři čekali dvě hodiny, aby se dostali dovnitř. Obviněné přivedli v želízkách a ve vězeňském – ženy v hnědavých šatech a oranžových tričkách, muže v modrém. Seděli ve dvou řadách. Krasavice Anna Chapmanová (28) si pohrávala se svými ryšavými loknami.

Špionážní megaskandál, jehož byli středem, pro ně měl po šokujícím zatčení před dvěma týdny, po vazbě a hodinách výslechů takřka zázračné rozuzlení. Budou vyhoštěni do Ruska, ale musí se přiznat, že vyzvídali pro Moskvu, a také přiznat svou pravou identitu.

Vše šlo jako po másle. Například z Donalda Heathfielda se vyklubal Andrej Bezrukov, z manželů Cynthie a Richarda Muphyových Lydija a Vladimir Gurjevovi a tak dále.

V USA takto žili vesměs od roku 1999.

Věděla nejméně, zaplatila nejvíc

Všichni před slyšením absolvovali setkání s ruskými diplomaty, kteří je seznámili s tím, jak bude vypadat jejich další život v Rusku. Měli tak jasno, vracejí se domů.

Jediný, kdo ztratil téměř všechno a komu se totálně zhroutil svět, byla Vicky Pelaezová, Peruánka s americkým občanstvím.

„Jak se doopravdy jmenuješ?“ zeptala se podle advokáta svého manžela, když ho poprvé viděla po více než týdnu ve vazbě. Během 18letého manželství ho znala jen jako Juana Lazara. „Jsem Michail Anatoljevič Vasenkov,“ zněla odpověď.

Mají 17letého syna a Pelaezová má z prvního manželství ještě dalšího. Oba zůstanou v USA, zatímco ona v rámci americko-ruské výměny špiónů musí opustit děti a odjet do Ruska, kde v životě nebyla. Možnost vrátit se někdy do USA ztratila.

Pelaezová byla novinářkou newyorského listu El Diario-La Prensa. Ruské spojce v Peru předávala manželovy dopisy psané neviditelným písmem a zpět vozila peníze v hotovosti. „Něco věděla, ale ne plný rozsah,“ řekl její právník. „Dopustila se toho nejméně, zaplatila nejvíc,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA zadrželi ruské špióny

Americké úřady zatkly deset lidí, které podezírají ze špionáže pro Rusko. Jedenáctý podezřelý je na útěku. Agentům hrozí za špionáž pět let vězení, devíti...

Ruský špión zadržený na Kypru zmizel

Jednomu z členů údajné ruské špionážní sítě, kterého v úterý zadržela policie na Kypru, se podařilo uniknout. S odkazem na kyperskou policie to ve středu...

Výběr článků

Načítám