Hlavní obsah

Duchovní roztočil peníze chudé farnosti

Právo, roš

Ve své chudé farnosti v connecticutském Waterbury měl vynikající pověst skromného faráře bojujícího s rakovinou. Kevin Gray ale žil dvojím životem: z peněz farnosti si platil luxusní hotely, vydržoval pánské známosti a celkem zpronevěřil 1,3 miliónu dolarů (26,4 mil. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Asi milión,“ odhadl při úterním výslechu rozsah své zpronevěry čtyřiašedesátiletý římsko-katolický farář, uvedla televize CNN. V roce 2003 prý začal nenávidět své postavení, protože ho církev vysílala do nejhorších farností, kde musel napravovat chyby jiných.

A tak se rozhodl žít si po svém. Jelikož za roční plat 28 tisíc dolarů (asi 570 tis. Kč) si toho nemohl dovolit moc, začal bez skrupulí čerpat z farní pokladny a vyhazovat si z kopýtka v anonymitě 125 kilometrů vzdáleného New Yorku, ale i v Bostonu a v domovském státě.

Vymyslel si, že trpí rakovinou

Aby ospravedlnil nepřítomnost mezi středeční a nedělní mší, rozšířil v arcidiecézi a mezi věřícími legendu, že trpí rakovinou a jezdí se léčit. Žil si na vysoké noze: bydlel v nejluxusnějších hotelích, jako je například newyorský Waldorf-Astoria a další.

Navštěvoval pánské striptýzové bary a prvotřídní restaurace. Seznámil se s o polovinu mladším Wei-žuejem Čongem a od roku 2005 mu platil činži, školné na univerzitě, dával mu peníze na narozeniny, koupil mu psy a klavír a hradil mu také hodiny hraní.

Užíval si také s prostitutem

Před Čongem se přitom vydával za advokáta křesťanských charit, který si do New Yorku přijíždí léčit rakovinu. Grayův výslech začal právě Čong. Požádal totiž o setkání v přítomnosti policie a na všechny otázky, zda je pravda to všechno, co mu napovídal, farář odpovídal „ne“.

Vyšlo také najevo, že Gray zřídil kreditky kryté účtem farnosti i svým dvěma dalším amantům – striptérovi a prostitutovi.

Zneužíval situace, kdy farnost fungovala celá ta léta bez finanční rady spravující její aktiva, jak předepisuje církev. Podezřelé transakce však praskly v dubnu při namátkové kontrole. Arcibiskup poslal Graye na zdravotní dovolenou a 27. května se farnost obrátila na policii, napsal server listu The Hartford Courant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám