Hlavní obsah

Firmu BP dosud stála likvidace následků ropné skvrny přes 63 miliard korun

New Orleans

Britská energetická společnost BP již zaplatila za zastavení unikání ropy v Mexickém zálivu celkem 63,5 miliardy korun. Velké výdaje padly také na likvidaci ropné skvrny a platby jednotlivcům, podnikům a vládám. Jen za minulý týden tyto náklady stouply o půl miliardy. Oznámilo to v pondělí londýnské sídlo firmy, která provozuje ropnou plošinu, jež katastrofu způsobila.

Foto: Daniel Beltra, Reuters

Tankery pojmou denně milióny litrů ropy, společnost BP na likvidaci katastrofy vynaložila v přepočtu již více než 63 miliard korun.

Článek

Zveřejněný údaj o dosavadních nákladech 63,5 miliardy korun nezahrnuje fond 408,6 miliardy korun, který na pokrytí škod vytvořila BP minulý měsíc po jednání s Bílým domem, poznamenala agentura AP.

Americká pobřežní stráž začala v sobotu v Mexickém zálivu testovat obří tchajwanskou loď, která by mohla ve velkém rozsahu čistit mořskou vodu znečištěnou ropou. Zkoušky měly trvat dva dny, ale pro nepřízeň počasí s třímetrovými vlnami je zatím nebylo možné dokončit. Pokud zkouškami plavidlo projde, zapojí se do likvidace následků největší ropné havárie v dějinách USA.

Desetipatrová loď by měla denně odčerpat milióny litrů ropy

Desetipatrová loď jménem Velryba (A Whale) by měla denně z moře načerpat zhruba 500 000 barelů (79 miliónů litrů) znečištěné vody a odfiltrovat z ní ropu. Plavidlo může pracovat ve vodách vzdálených asi 80 kilometrů od pobřeží a mořskou vodu nabírá dvanácti otvory na přídi.

Z poškozeného vrtu v hloubce 1500 metrů, ze kterého ropa od 20. dubna uniká, vytéká do moře denně mezi 5,5 a 9,5 miliónu litrů suroviny. Britské společnosti BP, jež vrt provozovala, se daří denně zachytit asi čtyři milióny litrů z tohoto množství pomocí speciálního krytu. Odčerpávací soustavu sice měl tento týden rozšířit další kryt, kvůli rozbouřenému moři ale musela BP jeho umístění na dno moře odložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám