Hlavní obsah

Unesenou dívku odškodní Kalifornie 20 milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Kalifornští zastupitelé ve čtvrtek schválili odškodné pro Jaycee Dugardovou, kterou unesl Phillip Garrido, když jí bylo jedenáct let. Věznil ji osmnáct let a zplodil s ní dvě děti. Garrido měl být pod dozorem, protože byl dříve odsouzen za znásilnění a únos. Kontroly u něj ale byly laxní, takže se nepodařilo odhalit, že Dugardovou vězní.

Foto: Profimedia.cz

Jaycee Dugardová na archivním záběru

Článek

V záznamech kurátorů stojí, že Garrido nikdy neporušil podmínky dohledu stanovené zákonem. Nevšimli si při kontrole ani toho, že z domu vedou dráty elektrického vedení do dvora, kde tehdy dvanáctiletou dívku ukrýval. Nikdy jeho dům a dvůr neprohledali. V roce 2008 také neprošetřili, jak je možné, že je u něj přítomna jiná neznámá dvanáctiletá dívka. Tu sice při kontrole v roce 2008 objevili, nikdo ale nezjistil její identitu a vztah ke Garridovi. Šlo o děvče, které Garridovi porodila unesená a znásilněná Dugardová. [celá zpráva]

Kurátoři vězeňské služby se dopustili i dalších přehmatů. Psychický stav Garrida nebyl pravidelně sledován a nikdo se také na jeho chování neptal sousedů ani místních úřadů.

Podle rozhodnutí zastupitelstva úřad Dugardovou poškodil fyzicky, psychicky i emočně. Dohled trval 123 měsíců, jen 12 z nich však byl prováděn podle předpisů.

Garrido byl pod dohledem od roku 1988, kdy ho propustili z vězení. Už dříve byl odsouzen na pět let za znásilnění.

Dugardová byla unesena v roce 1991. Nalezena byla až loni v srpnu na jeho dvoře. Garrido poté skončil ve vazbě i se svou manželkou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám