Hlavní obsah

Za měsíc padlo v Afghánistánu sto koaličních vojáků

Novinky,
Washington/Kábul

Červen byl zatím nejkrvavějším měsícem v devět let dlouhé válce v Afghánistánu. Agentura AFP v úterý uvedla, že během něj padlo už sto koaličních vojáků. Čísla se už blíží nejhorším bilancím z dob nejtvrdších bojů v Iráku. Za půl roku padlo v Afghánistánu 320 zahraničích vojáků, přitom loni to bylo za celý rok 520.

Článek

V bojích padlo během června 81 vojáků, tucet jich zahynul v nebojových akcích. Zbylí zemřeli po návratu domů na následky zranění.

Dosud nejtragičtější bilanci přinesl loňský srpen, kdy zahynulo 77 aliančních vojáků.

V současné době je v Afghánistánu nasazeno 140 000 vojáků USA a dalších států NATO. V srpnu má jejich počet dosáhnout cílového stavu 150 000.

Koalice zatím nedokázala dosáhnout zvratu ve válce. Ředitel CIA Leon Panella varoval, že mohou příjít vážné problémy a boje budou velmi tuhé. [celá zpráva]

Upozorňoval nejen na sílu Tálibánu, ale také na slabost zkorumpované vlády. Výsledek hodně závisí na schopnosti Afghánců převzít zodpovědnost za bezpečnost, zatím však Západ ani neví, jaké výsledky přinesl výcvik.[celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama přitom chce, aby se američtí vojáci ze země začali stahovat nejpozději v červenci 2011.

Petraeus obhajuje strategii

Otázka strategie zřejmě přijde na přetřes i v americkém Senátu, kde se v úterý koná slyšení nového vrchního velitele koaličních vojsk, jímž se stal generál David Petraeus. Nečeká se však, že by se proti jeho jmenování zvedl odpor, Petraeus dokázal potlačit vzbouřence v Iráku.

Petraeus sdělil obrannému výboru amerického Senátu, že bezpečnostní situace v Afghánistánu je nadále napjatá a nestabilní. Důvodem je, že tálibánští povstalci jsou houževnatí a sebevědomí a že v zemi vládne napětí mezi jednotlivými kmeny a mocenskými skupinami kvůli budoucímu rozvržení vlivu.

"Předpokládám, že tvrdé boje budou pokračovat. Vlastně by mohly ještě zesílit v příštích několika měsících," řekl generál. Petraeus také v Senátu prohlásil, že podporuje Obamův plán na postupné stahování jednotek počínaje červencem 2011. Zdůraznil ale, že zmenšování amerického kontingentu bude záviset na bezpečnostní situaci a bude se týkat pouze 30 000 vojáků, kteří přišli do Afghánistánu jako mimořádné posily loni na podzim.

McChrystal jde do penze

Petraeus nahradí generála Stanleye McChrystala, kterého prezident Barack Obama za jeho buřičské výroky minulý týden odvolal z postu velitele spojeneckých sil v Afghánistánu. Ten se rozhodl odejít do výslužby.

"McChrystal informoval v pondělí armádu, že hodlá jít do penze," citovala AP mluvčího armády Spojených států. Po ročním podle všeho úspěšném velení jednotkám USA a NATO v Afghánistánu se generál znelíbil Bílému domu poté, co se spolu se svými pobočníky vyjadřoval neuctivě o některých členech americké administrativy v časopisu Rolling Stone.

Reklama

Výběr článků

Načítám