Hlavní obsah

Velvyslancem USA v ČR bude Obamův poradce Eisen, potvrdilo ministerstvo

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama navrhl na velvyslance v České republice svého poradce Normana Eisena. Informoval o tom Bílý dům. Potvrdily se tak spekulace, jež se objevily po Obamově dubnové návštěvě Prahy. Americký velvyslanec není v Praze již asi rok a pět měsíců. Eisena nyní bude muset potvrdit americký Senát.

Foto: Profimedia.cz

Norman Eisen

Článek

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že Praha již Eisena jako velvyslance oficiálně schválila, což je v případě velvyslanců nezbytné, a že očekává jeho příjezd zhruba v září. Eisen má kořeny v bývalém Československu, odkud pocházela jeho matka; otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.

Zároveň s kandidátem na nového velvyslance v Praze šéf Bílého domu nominoval i nové ambasadory v Indonésii, Nigérii a Venezuele. "Jsem pyšný, že mohu nominovat tak vynikající a oddané jednotlivce, aby se ujali tak důležitých rolí. Budou hodnotným rozšířením mé administrativy při práci na výzvách doma i v zahraničí. Těším se na spolupráci s nimi v nadcházejících týdnech a rocích," uvedl Obama v tiskové zprávě.

Washingtonský právník Eisen v současnosti působí jako prezidentův poradce pro etiku a vládní reformu. Podle Bílého domu se zabýval například regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou.

Pravděpodobný budoucí americký velvyslanec v Praze radil Obamovi již během příprav na převzetí moci. Předtím byl 17 let partnerem ve washingtonské právní firmě Zuckerman Spaeder. Je také spoluzakladatelem organizace Občané pro zodpovědnost a etiku ve Washingtonu (CREW), jejíž hlavní činností je kontrola vlády. Eisen s vyznamenáním vystudoval dvě americké prestižní školy, a to Brownovu univerzitu a Harvardovu univerzitu, kde se seznámil s Obamou.

Eisen, jenž byl v dubnu v Praze jako člen Obamova doprovodu, má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám