Hlavní obsah

Americké tabákové firmy nebudou muset platit miliardy odškodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký nejvyšší soud v ponděí zamítl odvolání tabákových společností proti loňskému výroku soudu nižší instance, podle něhož po desítky let lhaly veřejnosti o zdravotních rizicích kouření. Současně ale odmítl pokus vlády dobýt na nich miliardy dolarů jako kompenzaci za škody, které tabák napáchal za posledních 40 let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spor o odškodné se vedl 12 let. Vláda prezidenta Billa Clintona chtěla po tabákových firmách 289 miliard dolarů (dnes 5,8 biliónu korun). Vláda jeho nástupce George Bushe to snížila na 14 miliard. Pondělní soudní výrok maří naději vlády na získání i této částky. Peníze měly být věnovány na financování programů proti kouření.

Loňský výrok soudu obsahoval ustanovení, podle něhož musejí tabákové společnosti změnit způsob prezentování svých výrobků na trhu. Firmy se proti tomu odvolaly. I když v tomto bodě nedosáhly svého, reakce burzy naznačuje, že celkově pro ně verdikt nejvyššího soudu vyzněl příznivě.

Pondělní verdikt zvedl akcie tabákových firem až o 5,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám