Hlavní obsah

Obama vyzval Kongres k projednání návrhu na zdanění bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Spojených států Barack Obama v sobotu vyzval americký Kongres, aby jako další krok v reformách finančního sektoru projednal jeho návrh na zdanění bank, které by mělo během deseti let přinést 90 miliard dolarů (1,9 biliónu Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Obama chce uvalit daň ve výši 0,15 procenta na pasiva největších amerických finančních institucí, aby získal zpět finanční prostředky použité na záchranu bankovního sektoru v době krize. "Musíme uvalit daň na banky, které byly největším příjemcem pomoci ze strany daňových poplatníků na vrcholu finanční krize," řekl prezident.

Obama rovněž přivítal páteční přijetí konečné verze zákona o rozsáhlé reformě regulace finančního sektoru dohadovacím výborem Kongresu. O legislativě, v níž se v posledních jednáních zmírnily některé dalekosáhlé návrhy na omezení bankovních aktivit, bude v dalších dnech definitivně hlasovat Senát a Sněmovna reprezentantů.

Obama je nyní na summitu skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 v Kanadě, kde hodlá změny v regulaci amerického finančního sektoru prosazovat jako model pro ostatní země.

Vlády Německa, Francie a Británie se již tento týden zavázaly, že zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Evropská unie se minulý týden dohodla, že její zástupci na zasedání G20 pojedou s tím, že bude chtít dosáhnout zavedení světové bankovní daně či poplatku. Česko ale zavedení takovéto daně nepodpořilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám