Hlavní obsah

Příběh popálené Natálky rozebírá CNN jako hlavní zprávu

Novinky, Vladimír Michna

Zpráva o popálené Natálce Kudrikové již překročila hranice České republiky. Přední americká zpravodajská televize CNN o příběhu natočila reportáž přímo v Česku. Jako o symbolu nenávisti i naděje o případu informovala její internetová verze a článek umístila dokonce jako hlavní zprávu.

Článek

CNN na svých webových stránkách popisuje příběh tříleté romské dívky, která má v důsledku útoku Molotovovým koktejlem na jejich rodinný dům jizvy po celém těle. Natálka ztratila 80 procent své kůže, přišla o dva prsty a strávila měsíce v kómatu po útoku ve Vítkově z minulého roku, píše CNN a zdůrazňuje, že rodina i české úřady jsou přesvědčeny, že za útokem byl rasový motiv.

Webová upoutávka na reportáž je pojata velmi temně, zdůrazňuje silnou společenskou hrozbu útoku. Hovoří v ní oba rodiče Natálky a líčí, jak osudná noc probíhala.

CNN také popisuje soudní řízení se čtveřicí obžalovaných a připomíná různé důkazy vedoucí k předběžnému hodnocení, že se skutečně jednalo o rasový útok. Například to, že se v domech obžalovaných našly nacistické symboly a že útok byl plánován k výročí 120. narození Adolfa Hitlera. [celá zpráva]

Na CNN se dostal i Vandas

Navíc, jak píše CNN, se údajní pachatelé útoku účastnili protiromských demonstrací pořádaných dnes již zakázanou Dělnickou stranou (DS). A cituje i lídra této extrémistické formace Tomáše Vandase, který spojování s útokem odmítá.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Rodiče Natálky Anna Siváková a Pavel Kudrik v chodbě soudní budovy.

I český expert na extremismus Miroslav Mareš o přímém napojení DS na útok ve Vítkove pochybuje: „Možná si někteří mladíci z neonacistické scény řekli: Jestli celá populace je proti Romům, potom jsou tyto útoky ospravedlněny.“

A hned nato reportáž zmiňuje studie poukazující na rozšířené protiromské cítění v České republice. Podle unijního webu EURoma čeští Romové trpí vysokou nezaměstnaností, nízkou vzdělaností, izolací a předsudky ze strany majoritní společnosti, píše CNN.

Vlajkonoška je prý nacionalistka, ne nacistka

Článek na prestižním webu píše také o dvacetileté Lucii Šlégrové, „vlajkonošce“ bývalé DS, nyní přejmenované na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS). Zmiňovaná dívka popírá inspiraci hitlerovskou nacistickou ideologií. Orientuje se prý jen na nacionalismus. „Pokud Romové nebudou žít podle pravidel, mohou kdykoli odejít,“ cituje CNN Šlégrovou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka ve svém pokoji připravená na odjezd

Server ale připomíná, že DSSS volilo v posledních volbách jen jedno procento lidí. Pravicové hnutí zaznamenalo ale mnohem větší úspěch v Maďarsku, kde 17 procent lidí hlasovalo v posledních volbách pro radikálně pravicový Jobbik.

CNN dále zmiňuje počty případů násilí na Romech ve střední Evropě. Připomíná devět mrtvých právě v Maďarsku. Zmiňuje také problematiku izolovaných romských osad na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám