Hlavní obsah

Wall Street má za dveřmi reformu, která zakáže bankám rizikové investice

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Restrikce pro americké finanční ústavy se v pátek přiblížila. Zákonodárci se po dvaceti hodinách jednání dohodli na podobě omezení, která by měla zabránit krizi podobné té loňské. Jedná se o největší reformu finančních trhů od dob New Dealu v 30. letech minulého století po velké hospodářské krizi.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

V 5:39 místního času po dvou desítkách hodin jednání se 43 zákonodárců dohodlo, že návrh reformy pošlou do jednotlivých komor. Představitelé Sněmovny reprezentantů se pro návrh vyjádřili v poměru 20 ku 11, senátoři sedm ku pěti.

Podařilo se najít kompromisy ve všech bodech návrhu. Jeho součástí je tak zvaný Volkerův zákon, který zakazuje bankám podnikat rizikové investice na finančních trzích.

Do spekulativních obchodů, jako jsou hedgeové fondy, budou moci banky investovat jen tři procenta. Bude také ustaven úřad dozírající na ochranu klientů bank, který bude mít značné pravomoci. Bude moci zakázat nekalé praktiky poskytovatelů úvěrů., ať už hypotéčních nebo u úvěrových karet.

Dohoda je druhým velkým vítězstvím amerického prezidenta Baracka Obamy, který restrikce požadoval. Prvním bylo prosazení reformy zdravotního pojištění.

Otázkou však zůstává konečné prosazení zákona v obou komorách Kongresu. Po smrti senátora Edwarda Kennedyho, jehož ve volbách nahradil republikán, už nemají demokraté v Senátu pohodlnou většinu a republikáni mohou projednávání zákona brzdit.

Reklama

Výběr článků

Načítám