Hlavní obsah

Záchranné práce v Mexickém zálivu přišly na dalších 300 miliónů dolarů

Náklady spojené s ropnou katastrofou v Mexickém zálivu se za necelý uplynulý týden rozrostly o dalších více než 300 miliónů dolarů (přes šest miliard korun). V pátek to uvedla společnost British Petroleum (BP), která vrt, z něhož ropa uniká, provozovala.

Foto: Lee Celano, Reuters

Záchranáři na Floridě připravují ochranné bariéry.

Článek

„Náklady se do dneška vyšplhaly přibližně na 2,35 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard korun). Jsou mezi nimi prostředky na zastavení úniku, zachycení ropy, hloubení vrtů, které mají poškození ulehčit, prostředky pro pobřežní státy, kompenzace a náklady federální vlády,“ uvedla firma.

BP už dříve uvedla, že navíc vyčlení 20 miliard dolarů (asi 420 miliard korun) na fond, z něhož se bude platit náhrada škod. Do toho ale nejsou zahrnuty případné pokuty od americké vlády.

„Dodneška jsme zaznamenali téměř 74 000 žádostí o finanční náhrady, bylo uhrazeno přes 39 000 plateb ve výši téměř 126 miliónů dolarů (přes 2,5 miliard korun),“ informovala společnost.

Ropa z vrtu po potopení plošiny Deepwater Horizon uniká od konce dubna. Většinu suroviny nyní jímá speciální zvon. Záchranáři pracují na zprovoznění dvou dalších vrtů, po němž by byl poškozený vrt odstaven a zapečetěn. To by mohlo být v srpnu.

Do Mexického zálivu unikly milióny litrů ropy a ekologická katastrofa je nejhorší v dějinách USA. Podle BP na odstranění škod pracuje na 37 000 lidí, přes 4 500 lodí a 100 letadel.

Akcie firmy jdou mezitím stále dolů. V pátek byly nejníže za posledních 14 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám