Hlavní obsah

Obama pozval Medvěděva na hamburger, hranolky si dali napůl

– Washington/Arlington

Americký prezident Barack Obama si ve čtvrtek se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem po několikahodinovém jednání v Bílém domě zašel na typický americký oběd. K jídlu si totiž obě hlavy států daly cheeseburger ve zcela obyčejné restauraci Ray's Hell Burger v Arlingtonu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ruský prezident si objednal pálivější cheeseburger.

Článek

Její zaměstnanci státníkům srazili stoly k sobě. Ostatní lidé v restauraci byli podle novinářů doprovázejících prezidenty z nečekané návštěvy nadšení.

Obama si objednal cheeseburger s čedarem, cibulí, salátem, rajčaty a sladkou nakládanou okurkou. Pil ledový čaj. Ruský prezident si také dal cheeseburger, ale pálivější s papričkami a jalapeno, cibulí a houbami. O hranolky se oba státníci podělili.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Medvěděv ve čtvrtek končí svou třídenní návštěvu Spojených států. Úterý a středu strávil v Kalifornii, kde se zajímal o tamní počítačový průmysl a o to, jak by něco podobného šlo přenést do Ruska. Sešel se mimo jiné s kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem.

S Obamou se Medvěděv dohodl na rozšíření spolupráce USA a Ruska v řadě oborů, od obchodu přes energetiku po investice. USA podpoří Rusy ve vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) a prodají jim 50 Boeingů.

Prezidenti se rovněž shodli, že je třeba urychleně ratifikovat novou smlouvu START o omezení počtu strategických jaderných zbraní, kterou podepsali v dubnu v Praze. [celá zpráva]

Obama se s Medvěděvem setkal již poněkolikáté. Jedním z cílů Obamovy zahraniční politiky je navázání nových vztahů s Ruskem naplněných vzájemnou důvěrou obou zemí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ostatní lidé v restauraci byli z nečekané návštěvy nadšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám