Hlavní obsah

Ředitel BP odstoupil z řízení záchranných operací v Mexickém zálivu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Výkonný ředitel ropné firmy British Petroleum, který měl na starosti řešení úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu, ve středu odstoupil. Už nepovede záchranné operace, jejichž cílem je zastavit únik ropy z vrtu, což se od konce dubna nepovedlo. Nahradí ho jiný vysoký představitel BP Bob Dufley. Americká administrativa také plánuje vydat nové moratorium na těžbu ropy z hlubokomořských vrtů, když stávající zrušil soud.

Foto: Larry Downing, Reuters

Výkonný ředitel skupiny BP Tony Hayward

Článek

V prohlášení BP stojí: „S okamžitou účinností byl Bob Dudley dosazen na místa prezidenta a výkonného ředitele Záchranné organizace BP pro pobřeží Mexického zálivu.“ Podle BP je to vhodná volba: „Vzhledem k tomu, že vyrůstal v Mississippi, má silný vztah k pobřeží zálivu. Současně hluboce důvěřuje závazku BP obnovit oblast."

BP odvolání Haywarda vysvětlila pracovním vytížením. „On byl mimo po osm týdnů, a nyní předává provádění každodenních operací Bobu Dudleymu,“ řekl nejvyšší představitel společnosti Carl-Henric Svanberk televizi SkyNews.

Hayward na sebe upozornil několika nevhodnými výroky včetně toho, že by chtěl, aby se jeho život vrátil k normálu. Také byl kritizován kvůli tomu, že odjel na dovolenou, i když se únik nepodařilo vyřešit. [celá zpráva]

Hayward však o svůj stávající post výkonného ředitele nepřijde. Jen se ztratí z očí veřejnosti. „Pan Dudley bude informovat Tonyho Haywarda jako výkonného ředitele skupiny BP,“ stojí v prohlášení ropné firmy, jejíž akcie prudce ztrácejí na hodnotě. [celá zpráva]

Obamova vláda trvá na zákazu těžby z mořských hlubin

Poté, co newyorský soud zrušil květnové moratorium amerického prezidenta Baracka Obamy na těžbu z mořských hlubin, uvedl ministr vnitra Ben Salazar pro list The Washington Post:  "V nadcházejících dnech vydám nové opatření, které odstraní veškeré pochyby o tom, že moratorium je potřebné, přiměřené a že jeho uvalení je v naší pravomoci." Jeho úřad už v úterý oznámil, že obnovení těžby po zrušení moratoria umožní jen těm společnostem, které splní přísnější bezpečnostní opatření vydaná teprve před dvěma týdny.

Květnový zákaz těžby se týkal všech 33 fungujících plošin, které provozují vrty v hloubce větší než 150 metrů. Úřady také nevydávaly nová povolení pro vrty v takové hloubce a zpřísnily bezpečnostní opatření pro těžbu v mělkém moři. Soudce Martin Feldman zrušením moratoria vyhověl americkým firmám, které poskytují servis těžebním společnostem. Zrušení zákazu uvítali i představitelé Louisiany, protože ekonomika státu závisí na námořní těžbě, píše ČTK. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám