Hlavní obsah

U Ground Zero v New Yorku našli další ostatky obětí z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ačkoliv od leteckých útoků na dvojici mrakodrapů Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku uplyne v září devět let, v místě, kde budovy stály, jsou pořád nalézány ostatky obětí. Podle agentury AP bylo jenom za letošek v místě zvaném Ground Zero objeveno 72 lidských ostatků.

Článek

Úřady v dubnu zahájily okolo Ground Zero prosévání více než 600 krychlových metrů půdy. Odkryv skončil v pátek.

Nejvíce ostatků - 37 - bylo nalezeno pod silnicí na West Street západně od místa. AP upozornila, že město obnovilo pátrání po ostatcích obětí z 11. září 2001 v roce 2006. Od té doby bylo nalezeno 1800 ostatků.

Stanice ABC informovala, že vzhledem k velikosti a stavu nově objevených ostatků mají odborníci šanci získat vzorky DNA, které by mohly vést k označení dosud neidentifikovaných obětí. Dosud nebyly nalezeny ostatky asi tisíce z téměř tří tisíc lidí, kteří při útocích zemřeli.

Při leteckých útocích na americkou půdu 11. září 2001 zahynulo téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zničit mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku. Další unesený letoun narazil do budovy Pentagonu a jiný havaroval v Pensylvánii.

Foto: Profimedia.cz

Trosky Světového obchodního centra z ptačí perspektivy

Události vedly k válce proti terorismu, kterou vyhlásil tehdejší prezident George W. Bush. Důsledkem toho nebylo jen tažení proti organizaci al-Káida, která za útoky stála, ale i proti afghánskému vládnímu hnutí Tálibán či invaze do Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám