Hlavní obsah

Přes třicet mrtvých a tisíc nezvěstných při záplavách v Brazílii

– Rio de Janiero • Aktualizováno

Záplavy a sesuvy půdy v chudé severovýchodní Brazílii si vyžádaly nejméně 33 obětí, uvedla v úterý CNN. Panují obavy, že jich může být mnohem více, tisíc lidí je nezvěstných. O střechu nad hlavou přišlo 40 000 osob. Záplavy vyvolaly čtyři dny silných dešťů. Evakuováno bylo sto tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy a sesuvy zahubily v Brazílii nejméně tři desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší situace panuje ve státě Alagôas, kde záchranáři AFP potvrdili 19 obětí. Právě z tohoto státu je hlášeno tisíc nezvěstných. Uvedl to mluvčí guvernéra s tím, že nejvíce lidí je pohřešováno ve městě Uniano dos Palmares. Ve státě má navíc dál pršet.

Pomoc postiženým v pondělí přislíbil také brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který řekl: „Modlíme se, aby nezvěstní byli nalezeni živí.“

Ve státě Pernambuco o život přišlo 13 lidí. Některé vesnice na březích řeky Mundaú živel takřka vymazal z mapy, například město Quebrangulo je z 80 procent pod vodou. Pernambucký guvernér Eduardo Campos označil situaci za srdcervoucí: „Co jsem viděli od pátku, je horší než hororový film.“

Velká voda zaplavila asi 1600 kilometrů cest, a další místa tak prakticky odřízla od zbytku světa. Do postižených oblastí se pomoc dostává jen s obtížemi. Podle serveru BBC záchranáři z nejpostiženějších míst přepravují jejich obyvatele vrtulníky.

Při záchranných pracích kromě armády pomáhá i námořnictvo.

V květnu 2009 povodně ve stejné oblasti připravily o život nejméně 44 lidí, 380 000 tehdy muselo opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám