Hlavní obsah

Požár lesa v Arizoně vyhnal stovky obyvatel z domovů

Flagstaff

U arizonského Flagstaffu zuří od neděle ohromný požár lesa, který se nedaří dostat pod kontrolu. Už pohltil přes 2000 hektarů lesního porostu. Muselo kvůli němu být evakuováno 748 domů, uvedla CNN.

Článek

Požár se šířil velmi rychle, k čemuž napomáhal prudký vítr o rychlosti padesáti kilometrů za hodinu. Ten také zabránil plnému využití pěti hasících helikoptér a osmi vodních bombardérů, po pět a půl hodiny nemohly odstartovat.

Jak pravila jedna z evakuovaných Patti Vorheesová: „To si ani nedovedete představit. Doslova vezmete jen své dokumenty, zvířata a šaty.“

Mezi 748 evakuovanými budovami byla i stanice pro zvířata

S ohněm bojuje přes tři sta hasičů a dorazil už krizový federální tým vycvičených specialistů, který se nasazuje jen v případě událostí s celostátním dopadem.

Kvůli požáru byla zavřena i významná dálnice číslo 89 spojující severozápad Mexika s Kanadou. Panovala na ní špatná viditelnost. Kouř je velmi hustý.

Podle meteorologů se vítr neutiší dřív než v úterý, zbrzdit šíření požáru by ale mohla vyšší vlhkost vzduchu a noční chlad.

Nedaleko města Flagstaff hoří od soboty ještě menší požár, který zatím sežehl na 120 hektarů. Hasiči už ale na třetině plochy mají oheň pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám