Hlavní obsah

Kolumbie má nového prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

S výrazným náskokem zvítězil v nedělním druhém kole prezidentských voleb v Kolumbii dosavadní ministr obrany Juan Manuel Santos. Získal 69 procent hlasů.

Článek

Santosův soupeř, bývalý starosta Bogoty Antanas Mockus, který v minulosti proslul excesy na veřejnosti, když si před kamerou neváhal sundat kalhoty, anebo vystupoval v obleku supermana, získal pouze 27,5 procenta hlasů.

Kandidát na prezidenta Kolumbie si stahuje kalhoty a nosí oblek Supermana Video: ČTK

Voličská účast byla nízká, zhruba jen o něco více než třetinová. Přes tři procenta hlasů byla navíc protestní, voliči je odevzdali na znamení nespokojenosti s oběma kandidáty.

Santos ve svém proslovu po zvolení slíbil, že skoncuje s rebely z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Také přislíbil snížit nezaměstnanost a bojovat proti chudobě. Více než dvě pětiny ze 44 miliónů obyvatel Kolumbie žijí za méně než dva dolary denně (41 korun).

Santos převezme prezidentský úřad 7. srpna.

Nedělní hlasování provázela přísná bezpečnostní opatření. V ulicích bylo mobilizováno na 350 000 policistů a vojáků. Přesto se nepodařilo zabránit pumovému útoku na severovýchodě země, při němž zemřelo sedm policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám