Hlavní obsah

Ropa v zálivu zabila prvního vorvaně

Právo, CNN, ČTK, roš

První vorvaň se stal obětí zhoubné ropné skvrny v Mexickém zálivu, do něhož se od 20. dubna denně valí tuny ropy z poškozeného vrtu koncernu BP. Tělo nedospělého kytovce dlouhého přes sedm metrů bylo nalezeno už ohlodané žraloky asi 120 km jižně od vrtu.

Foto: Reuters

Hořící ropa v Mexickém zálivu

Článek

„Je to zde docela ojedinělý jev,“ citoval deník The New York Times expertku na mořské savce Blair Maseovou. Podle ní budou pro potvrzení z těla zvířete odebrány vzorky a spolu s analýzou převládajících proudů se vystopuje trasa, kudy savec plul a jaké stopy nechaly skvrny v jeho tlamě.

Obvyklým obrazem tragédie jsou až dosud mořští ptáci pomalu hynoucí pod obalem husté červenohnědé vrstvy. V zálivu žije podle odhadů 1700 vorvaňů, kteří na rozdíl od jiných velryb nemigrují.

Z ložiska uniklo jen šest procent suroviny

Největší ekologickou katastrofu dějinách USA způsobilo až šest procent z celkového množství ropy v ložisku, která unikla z poškozeného vrtu. Podle agentury AP to vyplývá z prohlášení šéfa BP Tonyho Haywarda, podle něhož ložisko obsahuje 7,9 mld. litrů suroviny.

Kdyby selhala i metoda dvou bočních vrtů, jimiž se má únik zabetonovat, a další způsoby, trvalo by čtyři roky, než by se ložisko vyprázdnilo, dodala agentura.

První z bočních vrtů má být dokončen v předstihu zhruba za čtyři týdny, oznámil vládní zmocněnec pro havárii admirál Thad Allen.

K zuřivosti dohnal podle televize ABC guvernéra Louisiany Bobbyho Jindala rozkaz pobřežní stráže, která nedovolila vyplout 16 lodím sbírajícím ropnou skvrnu.

Chtěla si totiž ověřit, zda jsou vybaveny hasicím zařízením a záchrannými vestami a nemohla se spojit s výrobci. „Vždyť fungují! Sbírají ropu z vody!“ prohlásil frustrovaný guvernér, zatímco červenohnědá vrstva dál zaplavovala pobřeží státu.

Poslanec Barton terčem za omluvu BP

Terčem číslo jedna se ve Washingtonu ve čtvrtek stal republikánský poslanec Joe Barton, který se během slyšení omluvil šéfovi BP za to, že jej prezident Barack Obama donutil vytvořit fond 20 miliard dolarů k odškodnění, a nazval to vydíráním.

Za neúnosné to ale považuje i vedení Republikánské strany a vyzvalo Bartona, aby omluvu stáhl. Navíc americká média zjistila, že poslanec přijal od BP a dalších naftových společností peníze do svého volebního fondu. Experti odhadují, že kromě toho mohou BP přijít pokuty, individuální žaloby a další výdaje celkem až na 63 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám