Hlavní obsah

Odsouzenec dal přednost kulce před smrtící injekcí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City
Aktualizováno

Ronnie Lee Gardner, který byl za vraždu odsouzen k smrti, dal přednost tomu, aby stanul před popravčí četou. Nechtěl dostat smrtící injekci. V Utahu měl možnost si vybrat, jak bude popraven. Byl prvním odsouzeným, který byl v USA zastřelen od roku 1996. Popraven byl po čtvrteční půlnoci místního času, uvedla AFP a Daily Telegraph.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Odsouzenec dal přednost kulce před smrtící injekcíVideo: Reuters

 
Článek

Gardnerovi dali na srdce terč, zavázali mu oči a odvedli jej před pětičlennou popravčí četu, která stála za zídkou. Čtyři její členové dostali ostré náboje, jeden pak slepý, aby nikdo nevěděl, kdo vypálil smrtící střelu. Gardner byl přivázaný k černé kovové židli a kolem rozmístili pytle s pískem.

Jeho právní zástupce uvedl, že Gardner nechtěl alternativní volbou upoutat pozornost na svou popravu, ale že pouze tento způsob preferuje. Vybral si ji už dříve, v roce 2004 byla tato metoda v Utahu zakázána, kdo však byl odsouzen dříve, si může tuto metodu vybrat.  Před popravou si Gardner dal bohatou večeři - stejk, humra, jablkový koláč a vanilkovou zmrzlinu. Vše zapíjel limonádou 7up.

Popraven byl poté, co mu utažský guvernér Gary Herbert zamítl odklad s tím, že Gardner dostal veškeré možnosti na revizi případu. Odvolací soud zamítl jeho jedenácté odvolání. Před popravou ale Gardner uváděl, že se z něj stal jiný člověk, chtěl začít provozovat ekofarmu pro mladé.

Gardner byl odsouzen k smrti za vraždu soudce Michaela Burdella. Zabil ho v roce 1985 při pokusu o útěk od soudu. U něj čelil dalšímu obvinění z vraždy - za vraždu barmana Melvyna Otterstroma, kterého zastřelil v roce 1984.

Gardnerův případ opět rozvířil diskusi o oprávněnosti absolutního trestu. Už jako dítě byl závislý na tvrdých drogách, v šesti čichal ředilo, v deseti bral LSD a heroin, uvdla ČTK. Otec ho využíval jako komplice při krádežích, měl dávat pozor, jestli někdo nejde. Léčil se na psychiatrii a v domě pěstounů byl pohlavně zneužíván.

Proti popravě se stavěla i Burdellova snoubenka Donna Nu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám