Hlavní obsah

CIA má první hraný dokument o nezdařené misi, do kin nepůjde

– Washington
Novinky, rei

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA vyrobila svůj první dokument o podivných a nešťastných okolnostech mise v Číně. Lidé, kteří by ho rádi viděli, ale budou zklamaní - snímek je pouze pro úzký okruh bezpečnostních pracovníků.

Článek

Film je kombinací původních záběrů s hranou rekonstrukcí a CIA uvedla, že je pouze pro její interní potřeby. Přesto ho mohl shlédnout zástupce agentury AP.

Snímek dokumentuje jednu z nezdařených akcí CIA - misi z listopadu 1952, jejímž cílem bylo získat zpět agenta čínského původu, jenž byl členem týmu, který CIA o pár měsíců dříve tajně dopravila do severovýchodní Číny. Akce byly součástí širšího projektu s cílem destabilizovat vládu Mao Ce-tunga.

Američané netušili, že čínská strana s pomocí tohoto agenta nalíčila past. Když se jejich nákladní letadlo C-47 chystalo agenty na dohodnutém místě vyložit, připravení čínští vojáci ho sestřelili. Stroj dopadl do lesa. Pád nepřežili oba piloti, ale dvojice agentů John T. Downey a Richard G. Fecteau ano. Byli zadrženi a na dvě desítky let zavřeni.

Hodinový snímek natočil režisér Paul Wimmer, známý dokumenty pro televizi Discovery či National Geographic. Ve filmu vystupují Fecteau i Downey a dokument zachycuje i klíčovou scénu obklíčení agentů a jejich vyslýchání Číňany. Hlavně se ale soustředí na to, jak se CIA snažila svým mužům v nouzi i jejich rodinám pomoci.

Ředitel CIA Leon Panetta, který měl před premiérou v ústředí CIA v Langley ve státě Virginia úvodní slovo, připomněl, že většina zaměstnanců pro CIA začala pracovat v poslední devíti letech a 39 procent z nich nebyla v roce 1973, kdy Downeyho propustili, ještě na světě. Fecteau se dostal na svobodu o dva roky dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám