Hlavní obsah

Moře mají od ropy vyčistit centrifugy od Kevina Costnera

New Orleans

Do boje s ropnou skvrnou, která zamořila americké pobřeží u Mexického zálivu, se zapojil i herec a producent Kevin Costner. Záchranáři z firmy BP si u něj objednali stroje na oddělování ropy z mořské vody, které vyvinula skupina vědců financovaná Costnerovou nadací. Herec to v úterý sdělil stanici CNN.

Článek

Ropný koncern BP, který v zálivu provozoval plošinu Deepwater Horizon, na níž koncem dubna vybuchl metan a ona se po požáru potopila, u Costnerovy nadace objednal 32 strojů.

Přístroj vážící necelé dvě tuny funguje na principu centrifugy. Do nádrže se nalije mořská voda smíchaná s ropou a díky rozdílným hustotám obou kapalin je možné je za pomoci odstředivé síly od sebe oddělit. Přístroj vyčistí z vody až 97 procent ropy.

Costner předvedl zařízení v New Orleans už před měsícem. Firma BP o nasazení rozhodla poté, co ho posvětil i výbor Sněmovny reprezentantů.

Nechtěl další Exxon Valdez

„Může se to zdát nepravděpodobné, že tuto technologii dodávám já, ale z mého pohledu je stejně nepochopitelné, že tam ty stroje ještě nejsou nasazené,“ řekl Costner. Doplnil, že na vývoji zařízení pracoval se svým bratrem, který je vědcem, od počátku 90. let.

Jeden z jeho techniků už před měsícem prozradil, že se pracuje na zlepšení výkonu strojů, aby bylo možné ropu z vody oddělit úplně. Nejvýkonnější stroj zatím vyčistí za minutu až 800 litrů vody smíchané s ropou.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Costnerův hlavní partner v projektu uvedl, že jeden stroj stojí půl miliónu dolarů (zhruba 10,5 miliónu korun) a společnost by jich během pár týdnů mohla vyrábět deset za týden, přičemž by objednaný počet byl hotový do konce července.

Pětapadesátiletý Costner, který získal dva Oscary za film Tanec s vlky, se v ochraně životního prostředí angažuje už dlouho. Impulsem pro něj byla havárie ropného tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Nadaci, která financovala vývoj přístroje na čištění zamořené vody, založil před 15 lety.

V Alabamě nemají dost vybavení na úklid

Agentura AP v úterý napsala, že záchranáři čistící od ropy pobřeží Alabamy, nejsou dostatečně vybaveni. Nedostává se jim věcí od obyčejných gumových rukavic až po těžké stroje. Společnost BP, která vrt provozovala, se podle svých slov snaží zajistit dostatek materiálu pro úklid pobřeží, zatím se jí ale nedaří uspokojit požadavky.

Firmě mezitím mezinárodní agentura Fitch Ratings drasticky snížila hlavní rating. Kvůli dopadům ekologické katastrofy v Mexickém zálivu a velmi obtížnému výhledu srazila ratingovou známku hned o šest stupňů na BBB. Pro BP je to první snížení ratingu o více než jeden stupeň a zároveň první snížení pod známku AA. Akci firmy dlouhodobě klesají. Podle médií to bude mít dopad i na britské důchodce, kteří do nich hojně investují.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám