Hlavní obsah

Senátoru Kennedymu vyhrožovali smrtí, ukázaly záznamy FBI plné špíny

Novinky, ČTK, aš, New York Times, Boston Globe
Washington

Bývalý americký senátor Edward Kennedy byl po vraždách svých bratrů Johna a Roberta nejméně 20 let terčem výhrůžek. Policie tyto hrozby průběžně vyšetřovala. Vyplynulo to z archivních dokumentů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které byly zveřejněny v pondělí.

Foto: Adam Hunges, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Článek

"Tyto hrozby pocházely z různých zdrojů, od izolovaných jedinců, od anonymů, ale také od extremistických hnutí jako Ku Klux Klan," uvedl FBI, který zveřejnil 2352 stran dokumentů z let 1962 až 1985.

Některé hrozby souvisely se senátorovým postojem k Severnímu Irsku, kde podporoval protibritskou katolickou menšinu, jiné s jeho příslušností k Demokratické straně. Krátce po zavraždění Roberta v roce 1968 obdržel Edward výhrůžku, že bude zabit.

"Toto je varování Kennedyům. Jednička John Kennedy zavražděn, dvojka Robert Kennedy zavražděn. Trojka Edward Kennedy bude zavražděn 25. října 1968," uvedl v době tehdejší prezidentské kampaně anonymní dopis, který obdržela policie. Edward Kennedy tehdy usiloval o prezidentskou kandidaturu za svou stranu.

V červnu 1968 mu měl smrtí také vyhrožovat al Caponeho syn, FBI to však příliš nevyšetřovala. V dalším případě byla informována, že se na něj připravuje atentát naplánovaný v Havaně a měl by se držet dál od mírových hnutí.

Edward Kennedy měl strach

Edward Kennedy ve svých pamětech, které zveřejnil krátce před tím, než loni v srpnu podlehl rakovině, popisuje trauma, které prožíval po zabití bratrů, prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963 a o pět let později i senátora Roberta Kennedyho.

„I nyní se děsím náhlých zvuků. Byl jsem v Arlingtonu, když vypálili salvu k uctění padlých v Iráku. Moje reakce byla podvědomá, vylekalo mě to, i když jsem věděl, že nejsem v nebezpečí.“

Rozsáhlý spis plný špíny

FBI nesledovala jen výhrůžky, ale také kontakty Kennedyho s levicí, například v roce 1961 při jeho cestě do Latinské Ameriky.

Dokumenty FBI také hovoří o nepotvrzených informacích, podle kterých se mafie snažila poškodit pověst bratří Kennedyů pomocí spolupracovníků zpěváka a herce Franka Sinatry. "Podle těchto fám měli být do toho zapleteni Frank Sinatra a Marilyn Monroeová," uvedl FBI. Úřad poznamenal, že tehdy tyto dohady nebral vážně, i když lidé kolem Sinatry chtěli Edwarda a Roberta Kennedyho dostat do kompromitující situace se ženou.

Podle jednoho ze záznamů se v roce 1965 měl také účastnit sexuálně zaměřených večírků, podle dalšího zase byl naveden k užívání LSD a dalších drog. Je v nich i záběr z novin roku 1969, kde je vyfocen s blondýnkou, která jednou pracovala jako tanečnice v nočním klubu.

Věrohodnost informací se svazku se nadá ověřit, připomínají americká média.

Reklama

Výběr článků

Načítám