Hlavní obsah

Náhlá povodeň zabila 20 turistů v národním parku v USA

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Little Rock
Aktualizováno

Na dvacet lidí stoupl v noci na sobotu počet obětí náhlých záplav v americkém státě Arkansas. Po lijácích tam rapidně stoupla řeka a smetla dva tábory. Počet obětí ale může ještě vzrůst, protože 73 osob je nezvěstných. Dva tucty jich skončily v nemocnici. Dvě stě až tři sta lidí povodeň odřízla od okolí.

Článek

Nárůst počtu obětí z původních 12 oznámil guvernér státu Mike Beebe. Podle něj místo, kde se valila voda, vypadá, jako by se tam prohnalo tornádo.

Vzrostl i počet nezvěstných. Není známo, kde se nachází 73 lidí, uvedlo arkansaské oddělení krizového managementu. Ne všichni musejí být nutně nezvěstní, jen jejich rodiny o nich nevědí a domnívají se, že byli v oblasti postižené povodněmi, přičemž úřady se s nimi nedokázaly spojit.

Foto: MIKE STONE, Reuters

Národním parkem v Arkansasu se přehnala ničivá povodeň.

Povodně vyvolal prudký liják, kdy napršelo 20 centimetrů vody. Hladiny místních řek Little Missouri a Caddo po něm stouply o dva a půl metru během pouhé hodiny.

Mnozí se zachránili jen proto, že se dokázali vyšplhat na stromy a několik hodin se na nich udržet. Nebyla šance z kempů s dřevěnými domky a stany v odlehlé části parku ani ujet v autě.

Do pátrání po uvězněných byly nasazeny dva vrtulníky, které už některé lidi zachránily. Pomáhají také místní stopaři. Přistaven byl i chladírenský vůz, v němž se uchovávají mrtvoly.

Foto: Jacob Slaton, Reuters

Rozvodněné jezero na řece Little Missouri River.

Brigette Williamsová z Amerického červeného kříže uvedla, že v oblasti bylo v době povodní 200 až tři sta lidí, místních i turistů. Kempy byly plné rodin, z nichž mnohé byly i ze sousedních států Texas a Louisiana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám