Hlavní obsah

Schwarzeneggerův hlas ve volbách byl neplatný

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

O zpestření primárek Republikánské strany před volbami do Senátu v Kalifornii se v úterý postaral guvernér Arnold Schwarzenegger. Ačkoliv každý smí hlasovat jen pro jednoho kandidáta, on označil dva. Hlas byl neplatný, ovšem guvernér dostal šanci chybu napravit.

Foto: Max Whittaker , Reuters

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger

Článek

Šéfka komise dohlížitelů Keta Hodgsonová řekla, že guvernér dostal šanci hlasovat znovu, anebo nechat hlas propadnout. Rozhodl se znovu hlasovat.

Podle komentáře v deníku The Washington Post možná zapomněl, že zákonná změna volebního systému, kterou podporuje, se teprve rodí. Její iniciátoři navrhují zrušit stranické primárky a zavést volby pro všechny, z nichž by vzešli dva vítězové, kteří by se později utkali v rozhodujících volbách. Při tom by nezáleželo na tom, z jaké jsou strany.

Spojené státy v úterý zažily dosud největší hlasování letošního roku - volilo se v dvanácti státech. V Kalifornii volili též kandidáta na post po Schwarzeneggerovi. V obou hlasováních uspěly ženy - nominaci republikánů na guvernérku získala bývalá výkonná ředitelka firmy eBay Meg Whitmanová, zatímco nominaci na senátní post bývalá ředitelka Hewlett-Packardu Carly Fiorinová.

S vítězi z tábora Demokratické strany se střetnou ve volbách na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám