Hlavní obsah

Mexiko protestuje, američtí pohraničníci zastřelili tamního teenagera

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Vztahy mezi USA a Mexikem ochladly poté, se americká pohraniční stráž v pondělí zastřelila 14letého Mexičana na mexické straně hranice poblíž mostu mezi texaským El Pasem a městem Ciudad Juarez. Mexické ministerstvo zahraničí čin odsoudilo. Jde o druhý případ, kdy američtí pohraničníci zabili Mexičana.

Foto: Alejandro Bringas, Reuters

Most přes Rio Grande, kde zemřel mexický teenager. Transparent označuje americkou pohraniční stráž za vrahy.

Článek

Americká pohraniční stráž střelbu přiznala. Uvedla, že jeden z jejích příslušníků vystřelil poté, co na něj byly házeny kameny. Případ vyšetřuje americká FBI. Podle ní pohraničník vystřelil během konfrontace se skupinou lidí, která byla podezřelá z pokusu se ilegálně dostat do USA. Dva její členové skočili ve věznici, zbylí byli navráceni do Mexika, házeli ale přitom na pohraničníky kameny.

„Osoba se pohybovala u něj a dál na něj házela kameny. Příslušník několikrát vypálil ze služební zbraně a zasáhl osobu, která posléze zemřela," stojí ve zprávě FBI.

Fotografie však ukazují, že mrtvý Sergio Adrian Hernandéz leží na mexické straně řeky Rio Grande. Jeho matka popírá, že by se snažil dostat do USA: “Nepokoušel se přejít do El Pasa, to není pravda, byl tady v Mexiku. Zabili ho v Mexiku.“

Mexiko zásah odsoudilo

Mexické ministerstvo zahraničí zaujalo v případu nekompromisní postoj. Ve svém prohlášení uvedlo: „Rázně odsuzujeme smrt nezletilého u mezinárodního hraničního přechodu v Ciudad Juarez. Použití střelných zbraní na útok kameny představuje použití neadekvátní síly zvláště od příslušníků, kteří jsou speciálně trénováni. Obáváme se nárůstu uplatňování neadekvátní síly.“

Už před měsícem se v Mexiku zvedla vlna hněvu, když zemřel imigrant, proti němuž bylo použito elektrického proudu, když se ho pokoušeli deportovat.

Otázka ilegálního přistěhovalectví je dlouhodobě velkým problémem mezi Mexikem a USA, Spojené státy se mu brání, tři čtvrtiny ilegálních přistěhovalců pocházejí z Mexika. USA prosto stále zpřísňují zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám