Hlavní obsah

Při mučení zajatců CIA prý asistovali lékaři

Washington

Americká nevládní organizace Lékaři pro lidská práva (PHR) v pondělí prohlásila, že při výsleších údajných teroristů tajnou službou CIA asistovali lékaři, kteří shromažďovali odborné údaje umožňující "optimalizovat" metody mučení, jichž CIA používala. Mluvčí CIA na otázku agentury AFP sdělil, že toto tvrzení je "prostě falešné".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Jsou důkazy, že lékaři kalibrovali bolest způsobovanou vyšetřovacími metodami a snažili se zlepšit poznatky o těchto technikách," řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu představitel PHR Nathaniel Raymond.

Jeho organizace na toto téma vydala zprávu nazvanou "Experimentování při mučení". Vyzvala zároveň k hloubkovému vyšetření metod, jejichž používání na lidech podezřelých z terorismu povolovala vláda bývalého prezidenta George Bushe.

V materiálu PHR se uvádí, že lékaři například zjistili, že používá-li se při simulaci topení (waterboardingu) - což byla metoda, které byli někteří zajatci vystavováni mnohonásobně - opakovaně obyčejná voda, nese to s sebou riziko, že vyšetřovaný dostane zápal plic. Doporučili prý proto používání slaného roztoku.

Lékaři prý taky "analyzovali údaje získané při výsleších 25 zajatců s použitím kombinace ´vylepšených vyšetřovacích technik´ a usoudili, že pro použití těchto technik nejsou z lékařského hlediska významnější kontraindikace".

Reklama

Výběr článků

Načítám