Hlavní obsah

Obama povolil uzdu speciálním jednotkám víc než Bush, tvrdí tisk

Právo, Jiří Roškot

Prezident Barack Obama rozšiřuje s nasazením speciálních komand tajnou válku proti teroristické síti al-Káida a dalším radikálům mnohem víc než jeho předchůdce George W. Bush. Děje se to podle listu The Washington Post i přesto, že Obama ve své nové bezpečnostní strategii klade důraz na diplomacii.

Foto: Profimedia.cz

Jednotka SEALs při výcviku

Článek

Americké speciální jednotky jsou nyní dislokovány už v 75 zemích a existují plány jejich preventivních či odvetných úderů proti extremistům. Tyto síly se nyní podle listu těší velké přízni.

„Máme daleko větší přístup. Veřejně mluví mnohem méně, ale jednají víc,“ řekl listu o nynější administrativě nejmenovaný důstojník. „Volají nás a ptají se na plány, co můžeme udělat, a jak to děláme,“ dodal.

Podle jiného zdroje Obama „dovolil to, co předchozí administrativy ne“. A list zmiňuje i prezidentova poradce John Brennana, který prohlásil, že USA přenesou boj k al-Káidě a jejich spojencům, což je rétorika stejná jako Bushova.

Speciální síly rozmístěné v zahraničí mají 13 tisíc příslušníků, z toho devět tisíc je rozděleno mezi Irák a Afghánistán. Pro příští rok budou mít téměř o šest procent vyšší rozpočet – 6,3 miliardy dolarů (135 mld. Kč).

Podle velitele speciálních sil admirála Erika Olsona působí jednotky v některých zemích veřejně, v jiných se naopak drží v pozadí. „Všude jsou jejich akce koordinovány s americkým velvyslancem a jsou pod operačním řízením čtyřhvězdičkového velitele v oblasti,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám