Hlavní obsah

Záchranářům v Mexickém zálivu se již daří odčerpávat ropu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záchranářům u poškozeného vrtu v Mexickém zálivu se daří odčerpávat část unikající ropy. V pátek to uvedl velitel americké pobřežní stráže admirál Thad Allen s tím, že by se denně mohlo dařit zachytit okolo tisíce barelů suroviny.

Článek

Podle Allena se zdařil pokus nasadit na vrt speciální trychtýř, jímž se ropa odčerpává do kontejnerů. Ve čtvrtek se povedlo robotickým miniponorkám seříznout poškozenou trubku, jíž od konce dubna do moře unikly milióny litrů ropy. [celá zpráva]

Ropný koncern BP ale upozornil, že bude trvat až 48 hodin, než se pozná, zda záchranná akce uspěla. Odhaduje se, že do moře denně unikalo mezi 12 000 a 19 000 barelů ropy a zatím se tedy daří zachytit jen zlomek.

Společnost dosud na záchranné práce vynaložila miliardu dolarů (21 miliard korun).

Ropa začala unikat po potopení plošiny Deepwater Horizon u pobřeží Louisiany. Na plošině vybuchl metan, zachvátil ji požár a ona se po čase potopila. Jedenáct dělníků při tom zahynulo.

Neuspělo několik pokusů záchranářů únik ropy v hloubce 1,5 kilometru zastavit. Naposledy minulý týden selhal pokus ucpat vrt bahnem a zabetonovat ho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám