Hlavní obsah

BP nasadila zvon na potrubí, z něhož uniká ropa, katastrofa narůstá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařská společnost BP nasadila v pátek na potrubí vedoucí z vrtu v Mexickém zálivu speciální zvonovitý kryt, který má umožnit zachytit většinu unikající ropy. Ta se pak má čerpat do tankerů na povrchu. Americká média současně uveřejnila první snímky ptáků znečištěných ropou.

Článek

Podmořské záběry zachytily, jak se postupně kryt nasazoval na uříznuté potrubí. Bránil tomu tlak unikající ropy, ale nakonec se podařilo kryt v podobě obráceného trychtýře na potrubí nasadit. Až za 24 hodin se ale zjistí, zda tento postup skutečně řeší katastrofickou situaci. Všechny dosavadní selhaly.

Šéf firmy BP už přiznal, že společnost nebyla připravena řešit případ, kdy by z podmořského vrtu v hloubce 1500 metrů začala unikat ropa. [celá zpráva]

Skepse trvá

"Umístění krytu je další pozitivní vývoj v současné snaze BP zastavit únik," řekl velitel americké pobřežní stráže Thad Allen, který dohlíží na řešení ekologické havárie v Mexickém zálivu. "Bude ale trvat nějakou dobu, než budeme moci potvrdit, že tato metoda funguje, a posoudit, do jaké míry sníží uvolňování ropy," dodal ještě. Podle expertů bude stále část ropy unikat do moře, mělo by to být ale mnohem méně než dosud.

Foto: BP, Reuters

Ropa unikající vrcholem trychtýřovitého krytu nasazeného na potrubí

Samotné zakrytí vrtu a odčerpávání ropy katastrofu zcela nevyřeší. "I kdyby to bylo úspěšné, je to jen dočasná a částečná oprava. Musíme pokračovat v operacích u zdroje (úniku), na hladině i podél pobřeží zálivu," zdůraznil Allen. Teprve v srpnu budou vyvrtány dva jiné odlehčovací vrty a původní se zabetonuje, což by mělo situaci vyřešit.

I poslední pokus provázely značné problémy. Nejprve selhala diamantová pila, která měla v hloubce uříznout potrubí a zajistit přesný řez. Nakonec byly použity ohromné hydraulické nůžky, které potrubí odstřihly. [celá zpráva]

Pod tlakem je BP i Obama

BP se dostává pod značný tlak, protože předchozí pokus nasadit větší zvon selhal stejně jako utěsňování vrtu bahnem. Už nyní se jedná o největší ekologickou katastrofu v dějinách USA, z vrtu denně unikají asi tři milióny litrů ropy. Gigantická ropná skvrna ohrožuje pobřeží USA od Floridy až po Louisianu a Alabamu.

Společnost bude vyšetřována, zda se nedopustila trestného činu, neboť pokračovala v práci na plošině, i když se ukázalo, že tlak stoupá, což je předzvěstí výbuchu. Při explozi metanu pak zemřelo 11 lidí. Navíc nefungoval ventil, který měl úniku bránit.

Pod tlakem se ocitl i Bílý dům, protože vláda problém neřeší dostatečně razantně. Obama přiznal, že stát na to nemá vhodné prostředky. A veřejnost už začíná protestovat. Konají se demonstrace. Televizi CNN Obama řekl, že "zuří, protože si někdo neuvědomil důsledky svých činů."

Záběry ptáků pokrytých ropou

Americká média zveřejnila bezútěšné a šokující záběry ptáků zasažených ropnou skvrnou z poškozeného vrtu společnosti BP v Mexickém zálivu. Fotografie a videa z pobřeží státu Louisiana jsou dosud nejnázornějším dokladem rozsahu této havárie a jejích dopadů na přírodu od začátku neštěstí před více než 45 dny.

Na jednom ze záběrů, které zveřejnila televizní stanice CBS News, je vidět pták na pobřeží Louisiany, jenž je promáčený ropou natolik, že se téměř nemůže hýbat a je bezmocnou hříčkou mořských vln. Na dalším lze pod nánosy ropy tušit pelikána. Populární americký internetový deník Huffington Post svou galerii aktuálních fotografií z Louisiany uvedl velkým titulkem "Zločin proti přírodě".

Ještě nedávno si fotografové a další novináři stěžovali na to, že jim americké úřady i společnost BP brání v přístupu do nejpostiženějších oblastí. Týdeník Newsweek v této souvislosti podotkl, že obrazové informace z místa jsou přitom klíčové pro to, aby se na problém i jeho řešení zaměřila pozornost veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám