Hlavní obsah

Bush přiznal, že na Muhammada nasadili waterboarding

– Grand Rapid
Novinky, rei

Bývalý prezident USA George W. Bush poprvé přiznal, že vyšetřovatelé na údajného strůjce teroristických útoků z 11. Září 2001 použili waterboarding, čili simulované topení. Dodal, že by nasazení metody odsouhlasil znovu, aby zachránil životy.

Článek

Bush skutečnost přiznal ve středu na setkání obchodníků v Grand Rapid ve státě Michigan, uvedl deník The Guardian. „Ano, topili jsme Chálida Šajcha Muhammada. A udělal bych to znovu, abych zachránil lidské životy,“ uvedl.

Při waterboardingu je vyslýchaný připoután k nakloněné ploše, má zavázané oči a přes obličej mu lijí desítky litrů vody. Bush metodu, která je podle ochránců lidských práv týráním, schválil při výsleších lidí podezřelých z terorismu. Jeho nástupce Barack Obama její použití zakázal.

Muhammad bych chycen v Pákistánu v roce 2003 a je nejvýše postaveným členem sítě al-Káida, kterého Američané vězní.

Bush při svém vystoupení rovněž znovu obhajoval invazi do Iráku v březnu 2003. Podle něj bylo správné svrhnout diktátorského prezidenta Saddáma Husajna. K útokům z 11. září uvedl, že když třetí letadlo narazilo do budovy Pentagonu, uvědomil si, že je to vyhlášení války proti USA.

Bush v současnosti připravuje knihu vzpomínek. Vydání se plánuje na listopad.

Reklama

Výběr článků

Načítám