Hlavní obsah

Část americké armády paralyzoval výpadek GPS

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno, co se v armádě USA pohybuje, využívá satelitní globální poziční systém GPS. Nedávný výpadek, který postihl na několik dní přibližně 10 000 přijímačů GPS, ukázal, jak jsou americké ozbrojené síly na této technologii závislé a zároveň i zranitelné.

Článek

Stačilo přitom poměrně málo. Na jedné z pozemních kontrolních stanic systému GPS byl nainstalován nový software.

Pentagon žádné bližší údaje o tomto výpadku nezveřejnil, takže není známo, zda to nějak ovlivnilo probíhající mise v Afghánistánu a Iráku.

Přestože se výpadek dotkl poměrně malého zlomku z celkem 800 000 systémů využívajících GPS v amerických ozbrojených silách, jde podle expertů o vážný problém. Pentagon bude muset začít hledat cesty, jak se takovým potížím vyhnout, zvláště při představě, že by se GPS stalo terčem cíleného útoku.

„Pro americký styl vedení války je to středobod všeho, bez toho prostě nemůžete vytáhnout paty z domova,“ prohlásil ředitel serveru Globalsecurity.org John Pike.

Pentagon výpadek tajil

Pentagon výpadek pečlivě tutlal už od ledna a až nyní se dostaly informace na veřejnost. Letectvo údajně nejprve obvinilo dodavatelskou firmu z toho, že jí dodala závadný software, později se začalo mluvit o nenadálých potížích s kompatibilitou.

Letectvo muselo údajně stáhnout několik letadel a nemuselo jít o nějaké zastaralé stroje, protože výpadek postihl i prototyp robotického letadla X-47B.

Experti v této souvislosti upozorňují, že se americká armáda stala na GPS příliš závislá v zájmu přesného zasahování cílů, což zároveň omezuje vedlejší ztráty a také je efektivnější, pokud jde o náklady na nálože potřebné k zničení vybraného cíle.

Armáda si je jistá zabezpečením systému

„Bylo to vážné varování ve světě, kde se každý den někdo snaží najít způsob, jak GPS narušit,“ řekl James Lewis z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

Navíc ozbrojeným silám trvalo dva týdny, než byla podstata problému odhalena a odstraněna. Následně byla rozšířena dočasná oprava softwaru.

Některé vojenské přijímače GPS si údajně s aktualizovaným softwarem nedokázaly poradit s různými signály, což civilní přijímače bez problémů zvládají. Testování nového softwaru pak neproběhlo na všech dostupných typech, protože jich armáda používá širokou škálu.

Armádní experti ujišťují, že systém GPS je jinak celkově dobře zajištěn. Jeho pozemní stanice jsou zabezpečeny a jejich komunikace je chráněna před průnikem zvenčí složitým kódováním. Lidské chyby pak omezuje vysoce automatizovaný provoz celého systému. Navíc pokud by byla vyřazena základna v Coloradu, která provoz GPS zajišťuje, nahradila by ji stanice na základně Vandenberg v Kalifornii.

Samotné satelity systému GPS krouží ve výšce kolem 19 000 kilometrů nad Zemí a jsou tedy velice špatně dosažitelným cílem. Jeden ze zaznamenaných pokusů o narušení GPS signálu mají na kontě irácké síly v roce 2003. Jejich rušičku však vyřadila americká bomba naváděná právě GPS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám