Hlavní obsah

Ropa zasáhla 240 km pobřeží USA, hrozba znečištění vzrůstá

Vítr žene obří ropnou skvrnu v Mexickém zálivu více na sever a hrozí, že během nadcházejících dvou dnů znečistí pobřeží států Mississippi a Alabama, uvedla v úterý agentura Reuters. Na pláže těchto států moře zatím vyplavilo jen dehtové chuchvalce, hustá ropa zasáhla pouze mokřiny na pobřeží státu Louisiana.

Článek

Podle serveru CNN se ropa ze zničené těžební plošiny rozlila už po 240 kilometrech amerického pobřeží. Ohrožená oblast je ale mnohem větší. Pokud se změní vítr, může skvrna zasáhnout břehy od Louisiany po Floridu.

Foto: Reuters

Ropa a plyn unikají z vrtu na dně Mexického zálivu na záběru podmořské kamery

Únik ropy, která uniká od exploze na vrtné plošině Deepwater Horizon, k níž došlo 20. dubna, se zatím nedaří zatavit. Selhalo i ucpávání vrtu bahnem, stejně jako nasazení kontejneru, který měl ropu jímat.

BP opět zkusí jímat část unikající ropy

Těžařská společnost BP se mezitím připravuje k dalšímu riskantnímu pokusu, jak omezit únik ropy do moře. Podmořské roboty si prořezaly cestu poničeným materiálem k hlavní trubici netěsnícího vrtu a ve středu ji odříznou. Poté nasadí na trubici nový ventil, jehož pomocí bude BP odčerpávat většinu ropy do tankerů na hladině.

Po odříznutí, ale únik ropy o pětinu vzroste. A tato operace se nikdy nedělala v hloubce 1500 metrů pod mořem, kde selhalo jinak úspěšné ucpávání i nasazení kontejneru, který měl většinu ropy jímat. Ve velkém tlaku se na něm usazovaly krystaly metanu.

Foto: Reuters

Ponořování kontejneru k jímání ropy

Profesor z alabamské techniky Philip W. Johnson varuje, že pokud se operace nepovede, bude únik větší, než je stávající. Jde navíc o podobný postup, který se už jednou uplatnil. Na trubici se nasadí zvon, na jehož vrchol se připojí potrubí, které bude ropu smíšenou s vodou jímat. Novinkou je vyhřívání zvonu, které má zabránit usazování metanu. Ropy přitom uniká do moře každý den přes tři milióny litrů.

Úplné zastavení úniku může zajistit až vyhloubení dvou takzvaných "odlehčovacích vrtů". Ty se asi kilometr pod mořským dnem napojí na vadný vrt a zespoda ho zabetonují. Hloubení vrtů ale trvá zhruba tři měsíce a s prvním z nich se začalo teprve 2. května. Definitivní řešení tedy nepřijde dříve než v srpnu.

Akcie BP padají, náklady astronomicky rostou

BP už za dosud neúspěšné pokusy o zastavení úniku ropy zaplatila téměř miliardu dolarů (20 miliard korun). Náklady na odstranění ekologických škod, které způsobila ropná skvrna, odhaduje na miliardu dolarů.

Katastrofa se také projevila na pádu cen akcií společnosti. Poklesly na nejnižší hodnotu od dubna 2009, prodávají se za 4,20 libry, propad od potopení plošiny činí skoro dvacet pět procent.

Americký prezident Barack Obama se míní v úterý sejít s vedením nové komise, která únik vyšetřuje. Cílem je vytvořit takovou legislativu, aby se podobné případy nemohly opakovat. Už čtvrtina amerických vod v Mexickém zálivu je uzavřena pro rybolov, zóny jsou nyní rozšířeny k Alabamě a Mississippi.

Zatím není jasné, kdy začne kriminální vyšetřování, kdo je vinen katastrofou. BP nezastavila práci na plošině, i když věděla, že hrozí nebezpečí. Funkční nebyl ani bezpečnostní ventil. BP, výrobce vrtné plošiny Transocean a další ropná firma Halliburton na sebe přehazují zodpovědnost.

Protesty proti BP

V souvislosti s ekologickými škodami se ve Spojených státech chystá první velká vlna demonstrací. Sdružení jménem Seize BP (Vyvlastněte BP) plánuje od čtvrtka do soboty protesty proti těžební společnosti v 50 amerických městech. Požaduje, aby americká vláda okamžitě zkonfiskovala majetek společnosti a využila ho k zaplacení odškodného lidem, jichž se ekologická katastrofa dotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám