Hlavní obsah

V Ekvádoru zabavili ponorku se třemi tunami kokainu a heroinem

Quito

Ekvádorská policie zabavila tři tuny kokainu, 12 kilogramů heroinu a ponorku, v níž byly drogy pašovány. Improvizované podmořské plavidlo bylo vyrobeno tak, aby dokázalo uvézt až čtyři tuny drog, oznámila v úterý tisková agentura AFP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policie neupřesnila, kdy byla ponorka objevena, dodala jen, že spolu s plavidlem dlouhým 15 metrů bylo zadrženo i 11 osob. Ponorka mohla sloužit k přepravě narkotik z jihoamerických států až k pobřeží Mexika či USA.

V roce 2009 zaznamenal Ekvádor rekordní drogové úlovky. Jen kokainu se v této zemi podařilo zabavit 64 tun, což by podle odborníků mohlo znamenat, že se z Ekvádoru stává jedna z hlavních tranzitních zemí pro kokain ze sousední Kolumbie. Ta je největším producentem kokainu na světě.

Vzhledem ke stále dokonalejšímu systému sledování lodní a letecké dopravy mezi Jižní a Střední Amerikou začaly narkomafie v posledních letech využívat pro přepravu kokainu do Severní Ameriky i hůře odhalitelné ponorky. I ty se však už podařilo dopadnout a potopit na moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám