Hlavní obsah

Únik ropy se podařilo zastavit, vyteklo až 148 miliónů litrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu přestala unikat ropa. Uvedl to v pátek velitel americké pobřežní stráže Thad Allen. O ucpání vrtu speciálním bahnem se od středy snaží společnost BP. Během dalších až 18 hodin se ukáže, jestli byl vrt uzavřen nastálo.

Foto: Daniel Beltra, Reuters

Jímání ropy z vrtu do tankerů

Článek

Těžařská společnost ve středu začala do vrtu pod velkým tlakem vstřikovat bahno. To pak má překrýt beton. Podle nově uváděných hodnot uniklo od potopení těžební plošiny Deepwater Horizon před pěti týdny mezi 64 a 148 milióny litrů ropy. Denně z něj neunikalo 800 000 litrů, jak se dlouho tvrdilo, ale asi tři milióny litrů. Jde o největší ekologickou havárii v dějinách USA.

BP se pokoušela únik ropy zastavit několikrát, ale nepomohlo ani nasazení trubky na přerušené potrubí ani použití zvonu, který měl vrt překrýt.

Ropná plošina se potopila 22. dubna, dva dny po explozi metanu, který zapálil ropu.

Na vině byli těžaři, kteří ignorovali prudké změny tlaku avizující výron metanu i fakt, že bezpečnostní ventil byl nefunkční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám