Hlavní obsah

Z poškozeného vrtu prý uniká čtyřikrát víc ropy, než tvrdila BP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle odborníků americké geologické služby USGS unikají z poškozeného vrtu do Mexického zálivu denně tři milióny litrů ropy. To je téměř čtyřikrát víc než 800 000 litrů, které dosud uváděla společnost BP, které vrt patřil. Propočítání objemu unikající suroviny si zadala americká vláda kvůli pochybnostem o číslu, které BP udávala, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

USGS zpracovala celkem tři scénáře, tři milióny litrů ropy denně uvádí středová varianta. Podle optimistického odhadu by se denně do moře dostávalo 1,9 miliónu litrů suroviny, podle pesimistického 3,8 miliónu litrů.

Nově uváděné hodnoty zřejmě ovlivní i odhad celkového objemu úniku ropy od potopení těžební plošiny Deepwater Horizon před pěti týdny. Dosud se pracovalo s hodnotou 23 miliónů litrů ropy, kterou zveřejnila BP.

 BP se snaží vrt uzavřít

Společnost BP se od středy snaží poškozený ropný vrt v hloubce 1,5 kilometru uzavřít. Velitel americké pobřežní stráže Thad Allen dnes řekl deníku Los Angeles Times, že se podařilo těžkým bahnem ucpat ventil vrtu a BP připravuje zabetonování celé oblasti. Společnost už dříve uváděla, že práce by mohly být dokončeny dnes večer SELČ.

Americká vláda také ve čtvrtek propustila ředitelku agentury pro nerostné suroviny Minerals Management Service (MMS), která uděluje povolení pro podmořskou těžbu. Elizabeth Birnbaumová musela odejít kvůli vlně kritiky, která se na MMS snesla po katastrofě v Mexickém zálivu. Mimo jiné se ukázalo, že agentura měla nadstandardní vztahy s těžaři a udělovala povolení bez přihlížení k ekologickým hlediskům.

Už v polovině května rezignoval na svůj post podřízený Birnbaumové a šéf dohledu nad těžbou ropy při pobřeží Spojených států Chris Oynes.

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží USA od Louisiany po Floridu. Těžká ropa už se rozlila do mokřadů v deltě Mississippi a způsobila zde ekologickou katastrofu. Kvůli zamoření moře ropou už uhynulo přes 300 mořských ptáků, na 200 želv a dvě desítky delfínů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám