Hlavní obsah

Počet pokusů o teroristické útoky v USA rapidně vzrostl

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost tvrdí, že počet pokusů o teroristické útoky v USA v posledních devíti měsících výrazně překročil počet podobných pokusů v jakémkoli z předchozích let. Zprávu ve čtvrtek zveřejnila stanice CNN, která získala kopii zprávy, určené pro instituce a skupiny zajišťující dodržování zákona.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Policisté u podezřelé dodávky na Times Square v New Yorku

Článek

Ve zprávě se píše, že počet pokusů teroristických skupin o útoky na území USA má „vzrůstající frekvenci“. Zpráva zmiňuje konkrétně dva pokusy o atentát: loňský pokus Afghánce Nadžibulláha Zaziho [celá zpráva], který se v únoru přiznal ze spřádání plánů na útoky v newyorském metru, a Američana pákistánského původu Faisala Shahzada, který se 1. května pokusil odpálit nálož na Times Square. [celá zpráva]

Zpravodajci varují, že oba strávili v USA dlouhou dobu a znali dobře své cíle. Navíc k útokům chtěli použít látky, které jsou v USA běžně dostupné a jejichž nákup ani nevzbuzuje podezření. Oba také prodělali jen krátké výcviky v teroristických táborech, což je hůře zjistitelné, než když prodělají dlouhé výcviky.

Dokument z 21. května zdůrazňuje, že příslušníci tajných služeb a bezpečnostních jednotek „musejí pracovat s předpokladem, že jsou v zemi agenti, kteří mohou spřádat svá spiknutí bez varování“. Podle zprávy nyní teroristé používají takové taktiky, že lze jejich činnost jen obtížně odhalit, protože využívají operativce na místě. Teroristé se zároveň zaměřují na menší a dostupnější cíle, což opět ztěžuje jejich odhalení.

Zpráva zmiňuje nebezpečí, které hrozí nejen od al-Káidy, ale také od menších skupin, jako je pákistánský Tálibán, jenž se přihlásil k útoku na Times Square. [celá zpráva] Varuje i před nebezpečím západních radikálních muslimů vyzývajících k útokům v USA, kterým se může dařit oslovit americké souvěrce. Zmiňuje i nebezpečí, že k výcviku by se mohlo kromě Pákistánu využívat i Somálsko, kam odešel bojovat Omar Hammami, jenž vyrůstal v Alabamě. A zejména tam by mohli zamířit další Američané somálského původu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám