Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis se vrátil z poslední mise

– Mys Canaveral • Aktualizováno
Novinky,

Ve středu v 14:48 SELČ přistál na floridském Mysu Canaveral raketoplán Atlantis. Vrátil se ze své úplně poslední mise k orbitální stanici ISS. V provozu byl 25 let. Provoz raketoplánů by měl být do konce letošního roku ukončen, poslední lety čekají ještě Endeavour a Discovery.

Foto: NASA TV, Reuters

Raketoplán Atlantis se vrátil za slunného dne.

Článek

Sestupný manévr Atlantis s šestičlennou posádkou na palubě začal ve výši 350 kilometrů nad Indonésií. Do atmosféry vstoupil v 14:16 SELČ. Počasí bylo dobré, meteorologové hlásili jasno s pouze občasnými přeháňkami.

Atlantis v rámci dvanáctidenní mise dopravil na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) ruský modul Rossvet (Úsvit) pro zakotvení ruských kosmických lodí. Astronauti také podnikli čtyři výstupy do vesmíru, během nichž vyměnili baterie stanice a připojili k ní záložní anténu, uvedla ČTK.

Raketoplán Atlantis
První let3. října 1985
Počet letů35
Ulétnutá vzdálenost195 miliónů km
Počet dní na oběžné dráze294
Počet obletů Země4648

Uskuteční se ještě dva lety raketoplánů, než se jejich éra završí. V září poletí k ISS Discovery, v listopadu Endeavour. Pak budou létat k ISS už jen ruské sojuzy a progresy.

O tři vyřazené raketoplány má zájem řada muzeí. Jen v USA si jich podalo žádost 25. Musejí však zaplatit asi 30 miliónů dolarů, protože se raketoplán musí zbavit všech toxických látek, přepravit na nejbližší letiště na hřbetě Boeingu 747 a musí získat také nový nátěr.

Atlantis však do muzea hned nepůjde. Zůstane v Kennedyho kosmickém středisku a bude připraven vzlétnout, když by bylo potřeba zachránit astronauty účastnící se dalších letů.

Nevylučuje se ani, že NASA by jej mohla udržovat v provozuschopném stavu pro případ, že by bylo nutné vyslat k ISS větší množství zásob nebo nějaký velký kus vybavení. Část kongresmanů lobbuje za prodloužení služby raketoplánů, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám