Hlavní obsah

Speciální jednotky dostanou proti tálibům novou zbraň

Novinky, pst

Americká armáda vybaví během léta příslušníky speciálních jednotek ve válečných zónách v Afghánistánu novou zbraní, která nese označení XM25. Jde o technicky vylepšený granátomet, který podle veteránů změní pravidla hry na bojištích.

Článek

Pokud se XM25 v poli osvědčí, americká armáda si objedná 12 500 kusů, uvedl Technews Daily. Zbraň je určená především proti protivníkům, kteří se kryjí za různými překážkami a brzdí postup jednotek. To je běžná situace v Afghánistánu, kde tálibánci volí taktiku ostřelování z úkrytů v domech se silným zdivem nebo zpoza stromů, či podzemních úkrytů ze vzdáleností kolem 300 metrů i větších.

Zlikvidovat takový cíl může být zdlouhavé. Buď se o něj musí postarat ostřelovač, který však nemusí mít na cíl dobrý výhled, aby ho mohl zlikvidovat. Jednotky si často přivolávají vzdušnou podporu. Její nasazení však může zabrat desítky minut nebo i několik hodin a protivník se může přesunout, než je k dispozici dostatečně účinná palebná síla, která záškodníka eliminuje.

XM25 likviduje podobné potíže během sekund. Explozivní 25mm dávky jsou vybavené mikročipem a jsou tak schopné zasahovat cíle přesně na 500 metrů. Mají ničivou sílu jako ruční granát. S takovou zbraní není potřeba vyčkávat na přesný zásah ostřelovače, nebo zničující vzdušný nálet.

Ovládání zbraně je přitom jednoduché - metodou „označ cíl a střílej“. „Je to poprvé, kdy dáváme tak chytrou zbraň do ruky vojákům z pěchotních jednotek,“ uvedl plukovník Doug Tamilio, který dohlížel na testy zbraně v armádním centru v Marylandu.

Po stisknutí spouště je chytrý granát stále v bezdrátovém spojení a podle potřeby může být upraven způsob, jakým zasáhne cíl. Střelec může určit, jestli se šrapnel rozletí nad hlavami protivníků, nebo za jejich zády.

Ovšem takové chytré výstřely nejsou levné. Jeden kus XM25 stojí 25 000 dolarů (půl miliónu korun) a jeden výstřel stojí 25 dolarů (přibližně 500 Kč). V zásobníku jsou čtyři dávky a nabitá zbraň váží 6,4 kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám