Hlavní obsah

Z vrtu se daří jímat přes polovinu ropy, přesto bylo pobřeží znečištěno

Louisiana

Těžařská společnost British Petroleum (BP) ve čtvrtek oznámila, že se jí daří jímat 3000 barelů z asi 5000 barelů ropy, které denně unikají do Mexického zálivu z poškozeného vrtu. Ani to však nezabránilo tomu, aby byly surovou ropou znečištěny cenné mokřadní biotopy na pobřeží Louisiany, uvedla CNN.

Článek

Louisianský guvernér Bobby Jindal uvedl, že pobřežní mokřady ropa už znečistila. „Nejsou to kuličky dehtu ani, tenká olejová skvrna na povrchu vody, ale těžká ropa. Ropu sirupovité konzistence, která se dostala do mokřadů přes všechny norné stěny," uvedl starosta Plaquemines Parish Billy Ningesser.

„Představte si tuto ropu na hřbetě želvy nebo žáby,“ dodal se stvolem rákosu v ruce, z něhož pomalu odkapávala vazká mastná kapalina.

Ropa už zabila několik delfínů, ptáků, želv i žahavých portugalských galér.

BP se raduje, ale pozdě

Těžařská společnost BP má přesto pocit úspěchu, protože více než polovinu unikající ropy se podařilo jímat a dopravovat na povrch oceánu potrubím, z něhož ho čerpají tankery.

Krom 476 000 litrů ropy se daří také zachytit 400 000 kubických metrů plynu pomocí trubky o nasunuté do prasklého potrubí. Společnost je přesvědčena, že se v dalších dnech ještě zlepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám