Hlavní obsah

Ropná skvrna se dostala k velkému mořskému proudu

Novinky, rei

Ropa unikající měsíc z vrtu v Mexickém zálivu dorazila k silnému mořskému proudu, který by ji mohl zanést až k Floridě a dál podél východního pobřeží Spojených států. Ve středu to oznámila Evropská vesmírná agentura (ESA), kterou citoval server BBC.

Foto: Sean Gardner/Greenpeace/Handout , Reuters

Ropa v ústí řeky Mississippi

Článek

Satelitní snímky naznačují, že by ropa mohla dorazit ke korálovým útesům u Florida Keys během šesti dnů. „Máme jasný důkaz, že přinejmenším ropa na hladině dorazila k proudu,“ řekl Bertrand Chapron s tím, že proud se nachází jižně od místa úniku ropy.

ESA ho popsala jako dopravníkový pás, který je napojený na Golfský proud, nejdůležitější mořský proud na severní polokouli. Jestliže se ropa dostane ke Golfskému proudu, poputuje dál podél východního pobřeží USA. Ropa se může smíchat s proudem, zmizet z hladiny a bude ji obtížnější sledovat.

Ve středu kvůli ropné skvrně jednaly Spojené státy s Kubou. Obsah rozhovoru není znám, nicméně obě země omezily vzájemný styk před půl stoletím.

Americká pobřežní stráž mezitím oznámila, že dehet, který se v minulých dnech objevil na floridských plážích, z poškozeného vrtu nepochází. Jeho původ se zatím vypátrat nepodařilo.

V Mexickém zálivu rozšířili zákaz rybolovu

Americké úřady v úterý kvůli ropné skvrně nově zakázaly lov ryb v pětině Mexického zálivu. Oblast, na niž se zákaz vztahuje, se tak téměř zdvojnásobila.

Ropa z vrtu u pobřeží Louisiany uniká už přes měsíc. Skvrna se dál šíří, i když se těžařské firmě British Petroleum daří pomocí trubky z vrtu odsávat 40 procent unikající ropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám