Hlavní obsah

Americký protiraketový program má trhliny

Novinky, rei
Washington

Nový americký protiraketový program, který loni prezident Barack Obama označil za prokazatelně efektivní a jenž je založen na antiraketách Standard Missile 3, má trhliny. V úterý to s odkazem na dvojici vědců z Cornellovy univerzity a Massachussettského technologického institutu (MIT) uvedl deník International Herald Tribune.

Foto: Profimedia.cz

Americká raketa Standard Missile 3

Článek

Obama vystavěl svůj plán protiraketové obrany na základě úspěšnosti zkoušek SM-3 z let 2002 až 2009. Pentagon uvedl, že antirakety byly úspěšné z 84 procent. Testy znovu podrobili hodnocení vědci Theodore A. Postol a George N. Lewis z výše zmíněných univerzit. Tvrdí, že z deseti zkoušek byly úspěšné maximálně dvě a úspěšnost tedy byla mezi 10 a 20 procenty. Většinu blížících se hlavic sice antirakety srazily, ale nezničily.

„Ten systém je velmi slabý, hlavice zachytí jen náhodou, jestli vůbec,“ řekl Postol, bývalý poradce Pentagonu, který dříve kritizoval též antirakety Patriot během jejich nasazení ve válce v Zálivu v roce 1991.

Oddělení Pentagonu pro raketovou obranu uvedlo, že se Postol a Lewis v hodnocení zkoušek SM-3 mýlí. Později nicméně Pentagon připustil, že čtyři z deseti útočných raket nenesly žádné makety hlavic.

Bílý dům studii vědců odmítl kritizovat a otázky týkající se SM-3 směruje na Pentagon.

Antirakety SM-3 jsou jednou z karet, na níž administrativa Baracka Obamy sází mimo jiné při snaze eliminovat hrozbu ze strany Íránu, i kdyby měl Teherán k dispozici jaderný arzenál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám